fbpx
újkrumpli sütőben
újkrumpli sütőben

Újkrumpli sütőben kapros mártogatóssal

Adminisztrátor

Az eperkrémleves után, jöhet a második fogás, ami egy másik tipikus tavaszi nyersanyagból, újkrumpliból készül. Mivel az újkrumpli magas víztartalommal rendelkezik, gyorsan vajpuhává válik ergo gyorsan szét tud főni, a legjobb ötlet az újkrumplit a sütőben elkészíteni.

Sütőben sült újkrumpli hozzávalók:

  • 2kg újkrumpli
  • 1,5 dl olivalolaj
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 tk pirospaprika
  • só, bors ízlé szerint

kapros mártogatóshoz:

  • 25 dkg túró
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomó petrezselyem
  • 1 csomó kapor
  • 2 gerezd fokhagyma

A sütőben sült újkrumpli elkészítése

Az újkrumplit nagyon alaposan megmossuk, többször átöblítve. Az újkrumplit nem pucoljuk meg, de még csak kaparni sem szükséges, mert sütés után a rajta maradt krumplihéj jó ropogóssá fog sülni, míg belül vajpuha lesz.

Mosás után szárazra töröljük az újkrumplit és felkockázzuk. Nem kell túl apróra, lehet kicsit rusztikus nagyobb darabokban és beleöntjük a tepsibe, amiben sütni fogjuk.

Az olivaolajat sóval, borssal, fűszerpaprikával, fokhagymával jól elkeverjük és ráöntjük a tepsiben pihenő újkrumplikra majd jól megforgatjuk a krumplikat, hogy mindenhol bevonja ez az olivalolajos fűszeres keverék.

Ezután mehet is az előmelegített sütőbe, ahol 190 C-on fólia alatt 40-45 perc alatt puhára sütjük, majd fólia levétel után pirosra sütjük 10-15 perc alatt.

újkrumpli sütőben
újkrumpli

Közben elkészítjük a kapros mártogatóst.

A túrót villával vagy akár krumplinyomóval jó alaposan áttörjük, hogy ne maradjon rögös, hanem finom krémessé váljon a túró. Hozzáadjuk a tejszínt és az apróra vágott petrezselymet és kaprot. Én fűszerollót használok az aprításhoz, de késsel is megoldható. Végül mehet hozzá a lereszelt fokhagyma. Az egészet jó alaposan elkeverjük és behűtjük.

A sütőben sütött újkrumpli és mártogatós – tavasz lévén -grillkolbásszal vagy egyéb grillezett húsokkal szuper főfogás lehet. De rántott csirkemell sem rossz hozzá. 🙂

újkrumpli sütőben
újkrumpli sütőben

További receptek

Legújabb cikkeink

kovászos uborka recept

A legtutibb kovászos uborka recept

A kovászos uborka nemcsak azért iszonyú egészséges, mert nem esett át hőkezelésen, így tápértékéből sem veszített, hanem mert pre- és probiotikumokat tartalmaz. Ők pedig nagy barátaink, ha a bélflóra egyensúlyáról és immunrendszerünkről van szó. Legfinomabb kovászos uborkát receptünk segítségével készítheted el!

Ha tetszett cikkünk, megköszönjük, ha megosztod ismerőseiddel! :)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat