mézes mustáros oldalas
mézes mustáros oldalas

Mézes mustáros oldalas

Adminisztrátor

Mézes mustáros oldalas

Az oldalas az egyik legfantasztikusabb hús, ha megfelelően bánunk vele (kellő odafigyeléssel, szeretettel), csodálatos dolgokat érhetünk el vele. A finom omlós, szaftos oldalas titka a megfelelő fűszerkombináció, pác, sütési hőmérséklet és sütési idő. Az oldalas igazi különlegességét a tökéletes hús-zsír kombináció adja. Ettől az egyenletes zsírrétegtől válik igazán ízletessé. Nem véletlen, hogy a húsimádók nagy kedvence az oldalas.

A tökéletes oldalas titkai

  1. A bordák túloldalán található fehér hártyát érdemes eltávolítani, így ugyanis könnyebben fog megpuhulni a hús és a pác is mélyebben átjárja majd.
  2. Savanykás pácnak komoly szerepe van a hús puhításában. Az enyhe ecetek, mint az almaecet, balzsamecet valamint a mustárok ezt a szerepet töltik be az íz fokozásán túl.
  3. Az oldalas sütése rácsos tepsiben ad legtökéletesebb végeredményt. Agyagedényben inkább csak párolódik, így azt jobb. ha mellőzzük.
  4. Az oldalas sütése történhet alacsonyabb hőfokon pld. 140C-on négy óra alatt alufólia alatt, de ha történetesen éppen nincs 4 óra szabadidőnk az ebédig, a 200 C-on 1-1,5 óra időtartamú sütés és szép végeredményt hoz. De érdemes kísérletezni az előző verzióval is.
  5. Az oldalas pirítása, kérgesítése – immár alufólia nélkül – teszi fel az i-re a pontot.

Egy kipóbált mézes mustáros oldalas recept

Hozzávalók:

  • 1 kg oldalas
  • 2 ek mustár
  • 2 ek méz
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors, szerecsendió, őrölt kömény
mézes mustáros oldalas
mézes mustáros oldalas

Mézes mustáros oldalas ekészítése:

Az oldalast a csontok mellett darabokra vágjuk. A pác hozzávalóit elkeverjük és megkenjük vele az oldalast. Éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól átvegye a hús az ízeket.

Kizsírozott tepsiben alufólia alatt 200 C-on 1,5 óra alatt megsütjük. Kevés vizet adhatunk hozzá. Majd 1,5 óra múlva az alufóliát levéve, pirosra sütjük az oldalast, közben a kisült zsírral meg-meglocsolgatjuk.

mézes mustáros oldalas
mézes mustáros oldalas

Oldalas

A sertés megsüthető részei közé tartozik az oldalas, ami nem éppen a legsoványabb húsa a disznónak. Az állat oldalas húsa a bordákon fekszik, innen lehet kivágni az oldalast, amely a pácolást és állást követően mehet egyenesen a sütőbe. A oldalast grillezhetjük is, a megfelelő pácos párolást követően már dobhatjuk a sütőlapra. A sült oldalas hidegen is nagyon finom, kenyérrel, paradicsommal, paprikával vagy vöröshagymával az igazi. Az oldalast füstölni is szokták és pörköltet is főznek belőle.

Mézes mustáros tarja recept >>>

Wellness Iránytű Facebook >>>

Legújabb cikkeink

Megosztások

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat