kurultáj 2019 Bugac
kurultáj 2019 Bugac

Kurultaj 2019. augusztus 16 – 18. (Bugac)

Adminisztrátor

Kurultaj 2019: Ma a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. A Bugacon megrendezett ünnep a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket, az Ősök Napja mára olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. Több mint száz, Kárpát medencei magyar hagyományőrző és civil szervezet részvételével valósul meg. Több száz lovas és több ezer gyalogos hagyományőrző (főleg ősi hun, avar és magyar viseletben, páncélzatban) vesz részt benne aktívan.

Kurultaj 2019 program:

Ősök Sátrai régészeti, antropológiai kiállítások

A Kurultájoknak és az Ősök Napjának egyik legsikeresebb eleme az Ősök Sátra nevezetű antropológiai és régészeti kiállítás, amelyet több múzeum együttműködésével két óriásjurtában rendeznek be. A kiállítások főleg a hun, avar és honfoglalás kor régészeti és antropológiai hagyatékából adnak ízelítőt. Fegyverek, lószerszámok, ékszerek és néhány használati tárgy mellett eredeti koponyák is ki lesznek állítva a különböző korokból. . Mindezek mellett az megtekinthető lesz az Atilla Sátrában megvalósuló – ”Ősök arcképcsarnoka”- nevű kiállítás. Itt a az előző évek honfoglalás és avar kori rekonstrukciók mellett láthatóak lesznek előkelő hun vezetők arcrekonstrukciói is. Több honfoglaló férfi és nő rekonstrukciója mellett, megtekinthetjük a nomád korszakok szép régészeti leleteit is. További érdekesség, hogy a nagyközönség láthat egy besenyő  harcos koponyája alapján készült rekonstrukciót.

Atilla Sátra, “A hunok bejövetele” félkörkép, tárlatok – Kurultaj 2019

A két kiállító jurta között ismét felépül a világ legnagyobb jurtája, Atilla sátra. A több, mint 20 méter átmérőjű jurtában a hun korszak elevenedik meg régészeti lelet rekonstrukciók, antropológiai arcrekonstrukciók és festmények segítségével.

A világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készülő jurtájában a régészeti kiállítás mellett megcsodálhatjuk “A hunok bejövetele” című hatalmas félkörképet. A több mint 20 méter hosszú festmény tisztelgés a Kárpát-medencében birodalmat kialakító Atilla nagyfejedelem előtt.

Az “Atilla Sátra” antropológiai és régészeti kiállítást egy tudományos szakértői csapat koordinálja. A három óriás jurtából álló “Ősök Sátrai” kiállítási együttes több tudományos intézmény összefogásával valósul meg.

Avar és magyar páncélos lovasok felvonulása, hun vezéri viselet, hun sereg, magyar tized

A 2010-es Kurultaj legnagyobb szenzációja, az avar páncélrekonstrukció volt, 2012-ben a honfoglalás kori magyar páncélosok csapatai is megjelentek. 2014-ben pedig megcsodálhatunk egy hun kori vezéri viseletet amely eredeti hun leletekből készült szemkápráztató rekonstrukció volt, majd a két év múlva a hun vezért csapata  követte a küzdőtéren. 2018-ban szent madarunk a Turul madár vezette a seregszemle csapatát, most egy magyar honfoglalás kori magyar tized vonult fel utána.

Kísérleti régészeti bemutatók – Kurultaj 2019

A korabeli bronzöntési technológiát régészek és bronzművesek mutatják be igen látványos formában. E mellett láthatjuk a kor egyik legfontosabb –mára már ritkaságnak számító- mesterét, a fegyverkovácsot munka közben.

Nomád lovas-, íjász- és sport versenyek – Kurultaj 2019

A Turán Szövetség nevezési díj nélküli lovas gyorsasági, lovas birkózás és köböre (kökpar – buszkasi) versenyeket, valamint egyedülálló íjász akadályversenyt hirdet értékes nyereményekkel. 2017-es Ősök Napján újabb érdekes nomád eredetű sportokkal bővült a “pusztai játékviadal”. Idén megrendezzük a nagyszabású övbirkózás bajnokságot, és bugaci ünnepünkön kerül megrendezésre a magyar bothúzás országos versenye is.

Gyalogos – páncélos párbajverseny

A páncélos-gyalogosok IX-XI. századi öltözetben, páncélban és fegyverekkel vívnak meg egymással. A harc nem előre megrendezett koreográfia szerint zajlik, hanem szabad küzdelem, mely leginkább hasonlít a kor valódi harcaihoz. A “párbajverseny” nagy közönségsikerre számíthat, melyen a résztvevő versenyzők jelentős díjakért szálnak harcba.

Lovas harci bemutatók a legjobbaktól – Kurultaj 2019

A három nap alatt számos lovasíjász és lovas harci bemutatót láthatunk. Bemutatkozik többek között a Vermes törzs a Felvidékről, a Pusztai rókák, a Bodnár törzs, a Nagy törzs, a Magyar Turán Válogatott és még sokan mások… Nagyszabású hadi bemutatók is megtekinthetők, a leglátványosabb a keleti lovas-nomádok és a nyugati páncélos katonák összecsapása, illetve a honmegtartó pozsonyi csata diadala előtt tisztelgő hadi bemutató.

Előadások – Kurultaj 2019

A régészeti és antropológiai kiállítások közelében felállított előadósátorban idén is tudományos előadások lesznek hallhatók, neves hazai és idén neves külföldi előadók közreműködésével. Néhány ismeretterjesztő (úti beszámoló, geopolitika) előadás mellett döntően közérthető tudományos előadásokon keresztül ismerkedhetnek meg az érdeklődők a magyar őstörténettel. A Kurultajon az előadók mind tudományos szakemberek és saját szakmájuknak nemzetközileg is elismert kutatói.

Kézműves bemutató és vásár

A kézművesek legszebb portékáikat és azok készítését mutatják be a közönségnek. A vásárban kizárólag Kárpát-medencei magyar alapanyagból készített magyar kézműves termékkel lehet részt venni. Ennek az előírásnak következetes betartásával a Kurultaj és az Ősök Napja kézműves vásárai a Kárpát-medence legszínvonalasabb kézműves vásárai közé tartoznak.

Népzene és néptánc, archaikus és modern változatban

Hazai és eddig Európában még nem látott külföldi előadók.

A 2019-es Ősök Napján több magyar népzenei és néptánc bemutatót fognak tartani a Kárpát-medence különböző tájegységeiről. A modernebb, elektronikusabb hangzású, népzenei alapú koncertek sem maradhatnak el. A nagyszámban érkező látogatóknak, pedig elengedhetetlen vigassága az éjjelig tartó táncház. Az Ősök Napja kifejezetten Kárpát-medencei magyar ünnep, de természetesen a keleti turáni rokonnépeink előadói is koncerteket, tánc-előadásokat fognak bemutatni a Nagyszínpadon.

Emlékezés őseinkre – szertűz

A magyar ősvallás felelevenítői, tucatnyi táltosdobos kíséretében megszólaltatják a világ legnagyobb sámándobját az ünnep alkalmából. 2019-ben a Kárpát-medencei magyarság együtt élheti át az összetartozás érzését, ismét együtt emlékezhetünk dicső őseinkre, és újra találkozhatunk az Ősök Napjára is szép számban érkező turáni  rokon népeink képviselőivel.  Legyen közöttünk Ön is. Adózzunk kegyelettel őseink emlékei és tisztelettel sorsfordító tettei előtt.

A 2019-es évi programok pénteken kora délután kezdődnek, a programelemek folyamatosan bővülnek, amit majd nyomon követhet az oldalunkon.

Az Ősök Napjára nincs belépődíj. Minden programelem díjtalanul látogatható!

Kurultaj 2019 – Zenei programok:

2019. augusztus 16. PÉNTEK
20.00  Avar Horda / koncert
21.00 Romantikus Erőszak / Mondák Könyve
22.30 Kovács Nóri / koncert
23.45 Hajdux / táncház

2019. augusztus 17.  SZOMBAT
10.00 Regélő Fehér Táltosok / dobkoncert
11.00 Fehér Holló Öskü és a Karabaksák / koncert
11.45 Keszkentyű / néptánc bemutató
12.45 Qingele / koncert
16.45 Varkocs együttes / koncert
18.00 Petrás Mária / Dalok Napkelettől Napnyugatig
19.45 Bordó Sárkány Régizene Rend / koncert
21.00 Örökség / koncert
22.00 Fokos / koncert
23.15 Hajdux / táncház

2019. augusztus 18. VASÁRNAP
10.00 Széljáró Balladás és Ónodi András Máté / koncert
11.15 Sólyomfi Nagy Zoltán / Tépjen szél…
12.15 Regélő Fehér Táltosok / dobkoncert
13.30 Kaya Kuzucu / Türk népek hősi énekei
15.30 Holló-Sevi-Tanaka / koncert
16.45 Palmetta / koncert

Ha tetszett a Kurultaj 2019 ajánlónk, további tartalmakért lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

További programok >>>

Legújabb cikkeink

Megosztások

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat