sárvári gyógyvíz hatása
sárvári gyógyvíz hatása

Sárvári gyógyvíz hatása

Adminisztrátor

Ahogy azt a korábbi Sárvár Fürdőről szóló cikkünkben kifejtettük, Sárváron kétféle gyógyvíz lelhető fel. 1200 méteres mélységből 43°C-os gyógyvíz tör fel, 2000 méterről pedig magas sótartalmú 83°C-os gyógyvíz jut felszínre.

A sárvári gyógyvíz összetétele

A 43°C-os alkáli- hidrogénkarbonátos gyógyvíz:

Főként nátriumkloridot, hidrogénkarbonátot, nyomelemeket tartalmaz, ként és radont azonban nem. Kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések gyógykezelésére, rehabilitációra, sportsérülések utókezelésére, neurológiai tünet együttesekre, izomlazító fürdésre.

A 83°C-os magas sótartalmú gyógyvíz:

Fontos alkotórésze a nátriumklorid, a hidrogénkarbonát, a jód, a bróm, a fluor, és számos nyomelem. A magas sótartalmú gyógyvízből lepárlással állították elő a híres Sárvári Termálkristályt. A sós kádfürdő hatékonyan alkalmazható egyes mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések esetén. Évtizedek óta ismert a gyógyvíz nagyon kedvező hatása elhúzódó alhasi fájdalmak, összenövéssel járó krónikus nőgyógyászati gyulladásos betegségek kezelésében.

sárvári gyógyvíz hatása
sárvári gyógyvíz hatása

A sárvári gyógyvíz hatása

A sárvári gyógyvíz enyhíti a reumatikus panaszokat, és segít a fájó ízületeken. Bizonyos mozgásszervi, nőgyógyászati, valamint bőrgyógyászati betegségek esetén hatékonyan alkalmazható a gyógyvízből, vagy a vízből kinyert termálkristályból készített sós kádfürdő. Elhúzódó alhasi fájdalmak, illetve összenövéssel járó krónikus nőgyógyászati problémák kezelése során is eredménnyel használják.

A sárvári gyógyvíz hatása – ellenjavallatok

A sárvári gyógyvíz használata (sós fürdő, gyógyvizes kezelések) nem javallott rosszindulatú daganatok, nagyon magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, szívkoszorúér, valamint infarktus után. Szintén nem ajánlják súlyos visszér, akut gyulladások, valamint krónikus és akut fertőző megbetegedés esetén, de a gyakori rohamokkal kísért asztma, vesekő, hypertierosos, vészes súlycsökkenés, vagy növekedés esetén is inkább ellenjavallott a használata.

Szigorúan tilos a gyógyvíz használata a következő esetekben: elmebetegség, fekélyes-, illetve nyílt sebek, alkoholos állapot, valamint inkontinencia esetén.

Ha egy igazi pénztárcabarát szállásra vágysz Sárváron, a Hotel Harmónia Sárvár – t javasoljuk Neked!

A sárvári gyógyvíz felhasználási területei és a Sárvári Termálkristály

A gyógyvizet leginkább gyógyászati célra használják. A szakemberek a kúraszerű alkalmazást ajánlják, amit lehetőség szerint konzultáció kell, hogy megelőzzön. Már csal azért is, mert a fürdővíznek ellenjavallatai is vannak.

A mélyebbről jövő, 83 Celsius-fokos gyógyvízből, lepárlás útján állították elő a Sárvári Termálkristályt. Ezt elsősorban otthoni felhasználásra ajánlották, fürdősóként alkalmazva. A Sárvári Termálkristályt ma már nem gyártják. Az 1980-as évek egyik legsikeresebb reklámfilmje köthető a termálkristályhoz. A termálkristályt gyártó cég néhány éve csődbement, de Sárváron tervezik, hogy újra belekezdenek a Sárvári Termálkristály gyártásába. Ehhez új termálkút, és lepárló eszközök kellenek.

A sárvári gyógyvizet az 1980-as években a nőgyógyászati osztályokon kúraszerűen kapták a kismamák.

Sárvárt 2011-ben a gyógyvízének is köszönhetően az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala gyógyhellyé nyilvánította.

A Sárvár Fürdő medencéiről itt kaphatsz teljes áttekintést: Sárvár Fürdő medencék >>>

Ha szeretsz játszani, nyereményjátékonkat Neked találtuk ki! Wellnesshétvégét nyerhetsz! 

Keresd a logónkat! nyereményjáték >>>

Forrás: wikipedia

Legújabb cikkeink

Megosztások

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat