csongrádi fürdő
csongrádi fürdő

Csongrádi Fürdő

Adminisztrátor

A Csongrádi Gyógyfürdő és Uszoda Csongrád megye egyik legszebb fekvésű, családias hangulatú fürdője amely a városközpontban, árnyas fák ölelésében terül el.

A Csongrádi Fürdő különböző hőfokú fedett és nyitott medencéivel várja a pihenni, sportolni és gyógyulni vágyókat.

Csongrádi Fürdő:

A komplexum új, impozáns, fedett épületében három medence közül választhatnak a vendégek, amelyből kettő az év minden szakában gyógyvízzel üzemel, kültéren az 50 m-es Úszómedence, Gyermekpancsoló, valamint a 400 m2 felületű élménymedence várja vendégeit. A fürdő fedett részében a medencéken kívül büfé, szolárium, valamint szauna és infraszauna, só szoba és aromakabin is szolgálja a vendégek kényelmét. A gyógyászati részleg komplett fizioterápiás kezelést kínál a gyógyulni vágyóknak. A reumatológiai szakrendelés mellett gyógyvizünkre és képzett szakembereink tudására és gyakorlatára alapozva több, TB támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátást biztosítunk.

A fürdőzés, napozás örömein kívül sokféle sportolási, szabadidő eltöltési lehetőség is kínálkozik: kültéri óriás sakk, lengőteke, anakonda csúszda, játszótér, valamint a kicsik örömére egy minden igényt kielégítő játszóház.

CSONGRÁD FÜRDŐ weboldala >>>

csongrádi fürdő
Csongrádi Fürdő

Csongrádi Fürdő medencéi:

Tanmedence – Csongrádi Fürdő

A medence alakja: téglalap, 8 x 16 méter
Vízmélység: 0,9-1,1m
Vízhőfok: 32-33°C, a medence vízforgatóval ellátott,
Üzemel: egész évben fedetten

Fürdőnk egyik legterheltebb medencéje: délelőtt iskolai és óvódás úszásoktatás, délután sportköri úszásoktatás és utánpótlás korú sportoló gyerekek edzéseinek helyszíne. Heti rendszerességgel délelőtt babaúszás, este vízi torna kerül megrendezésre a feszített víztükrű medencében

Csongrádi Fürdő – tanmedence

Úszómedence – Csongrádi Fürdő

A medence alakja: téglalap, 20 x 50 méteres, vízmélység: 1 m-ről fokozatosan mélyül max. 2 m-ig,
Vízhőfok: 26-28°C, a medence vízforgatóval ellátott
Üzemel: fedetlenül egész évben

Az ország egyetlen téli időszakban is üzemelő fedetlen medencéje. Az 50-es évek végén épült, 2015-ben felújított medence szinte történelmi építménynek számít. Sportköri edzések zajlanak a medencében napi rendszerességgel, hétvégenként vízilabda mérkőzéseknek ad helyet. Gyönyörű átlátszó kék vizében igazi felüdülés a csobbanás.

csongrádi fürdő úszómedence
csongrádi fürdő úszómedence

Beltéri wellness gyógymedence

A medence alakja: téglalap 5 x 7 méteres
Vízmélység: 0,9 m
Vízhőfok: 35°C, a medence töltő- ürítő rendszerben üzemel, gyógyvízzel feltöltve.
Üzemel: egész évben fedetten

Igazi felüdülés egy fárasztó nap után a kellemes gyógyvízben való ellazulás. Ülni a „brűgben”  beszélgetni a felüdülést nyújtó szauna után. Élvezetes lezárása egy mozgalmas napnak.

Csongrádi Fürdő – gyógymedence

Beltéri hidegvizes merülő medence – Csongrádi Fürdő

A medence alakja: sokszög: 2 x 2,5 méter
Vízmélység: 0,8 m
Vízhőfok: 19-22°C, vízforgatóval ellátott
Üzemel: egész évben fedetten.

Hideg vizével felfrissíti a szaunában ellazult testet, szinte újjászületik a test és a lélek.

Gyógyászati gyógyvizes medence

A medence alakja: téglalap alakú 11 x 6 méter
Vízmélység: 1,2 m
Vízhőfok: 34-35°C, a medence töltő-ürítő rendszerben üzemel, gyógyvízzel feltöltve
Üzemel: egész évben fedetten

Kezelések előtt ellazulhat a Nátrium-hidrogén- karbonátos vízben, amely oldja stresszt, előkészíti a testet  a masszázshoz, és egyéb gyógyászati kezelésekhez.

Pancsoló medence – Csongrádi Fürdő

A medence alakja: nyújtott L alakú, a két rész között bukó rendszer
Vízmélység: 8 cm – 17 cm (bukónál) – 19 cm – 48 cm
Vízhőfok: 32-33°C, a medence vízforgatóval ellátott
Üzemel: szezonálisan, nyitottan

Üde színfoltja a strandnak, szivárvány csúszdájával kellemes időtöltés a kisgyermekkel érkező családoknak. A medence mellől ideális rálátás nyílik a kicsiknek kialakított játszótérre.

Élménymedence – Csongrádi Fürdő

A medence alakja: amorf alakú, a medence 2 részre osztható beépített zsilippel.
Kiúszóval összeköttetésben áll a beltéri gyógyvizes Wellness medencével, élményelemekkel, sodrófolyosóval ellátva.
Vízmélység: 1 m
Vízhőfok: 35-38°C
Üzemel: A kettéosztott medence kiúszó felőli része üzemel egész évben , nyitottan, töltő- ürítő rendszerben. A medence többi része üzemel szezonálisan vízforgatóval ellátva.

Elengedhetetlen egy fürdő mindennapjai során, hogy vízi attrakciókkal kényeztesse vendégeit. Ebben a medencében minden olyan élményelem megtalálható, amely a vendégek igényeit kielégíti: nyakzuhany, vízsugár masszázs, sodró folyosó, buborék.

CSONGRÁD FÜRDŐ weboldala>>>

Finn Szauna – Csongrádi Fürdő

Európában a finn szauna a legelterjedtebb. A szaunában történő izzadás frissítő hatását a magas hőmérséklet (körülbelül 80-90 °C) és az alacsony páratartalom (maximum 10%) biztosítja. Szaunázáskor a véredények tágulnak-szűkülnek, ezzel növelik a test ellenálló képességét, segíti a méregtelenítést. A szívre és a vérkeringésre is jó hatással van, míg bőrünk bársonyos lesz tőle. Agyunkra nyugtatólag hat, elősegíti a mélyebb és intenzívebb alvást.
A finnek szerint: „A szaunában minden méreg elfüstölög, és az epe megnyugszik.” Lehet, hogy első hallásra vadul hangzik, de egy ősi finn szokás szerint, ha már nagyon melegünk van, akkor menjünk ki a szabadba lehűlni, akár feküdjünk le a hóba, és ha kint fázni kezdünk, akkor térjünk vissza a meleg kabinba.

Infraszauna- Csongrádi Fürdő

Az infra- vagy bioszauna a finn szaunától eltérően fejti ki hatását, mivel itt az infrasugár egy centire bejut a bőrfelszín alá, ahol fellazítja a bőr alatt lévő salak- és méreganyagokat, majd a verejtékmirigyeken keresztül segít kiüríteni azokat a szervezetből. Az infraszauna meggyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, korlátozza a kórokozó baktériumok és vírusok szaporodását, és fokozott aktivitásra serkenti az egészséges testrészeket és szerveket. Beindul a test öngyógyító folyamata, javul az ellenálló képesség.

Csongrádi Fürdő infraszauna
Csongrádi Fürdő infraszauna

Aroma Szoba – Csongrádi Fürdő

Eredete évezredekre nyúlik vissza. Már az ókori Egyiptomiak is használtak gumiból, gyantából, fakéregből és virágszirmokból kivont illóolajokat, melyeket részben gyógyszerként, részben vallási célokra alkalmazták. Az illóolajok a bőrön át felszívódnak és így bekerülnek a szervezetbe.

Jótékony hatását illóolajokon keresztül fejti ki, ami a levegőbe párologtatva, belélegezve és a bőr pórusain át bejutva a szervezetbe biztosít ellazulást a test és a lélek számára. Jótékony hatása közismert, mozgásszervi betegségek kezelésére bedörzsöléssel, masszázzsal kombinálva fejti ki jótékony és teljes hatását. Belélegezve, bizonyos illóolajok segítik a légúti regenerálódást, könnyítik a légzést, nyugtatják a szervezetet. Használata minden korosztály számára ajánlott. Nincs meghatározott időtartam az aromakabin használatára, addig maradjunk, amíg a relaxálásban segítségünkre van, amíg jól érezzük magunkat, és amíg pihentet.

Sószoba – Csongrádi Fürdő

A sószobában a sós levegőt  himalájai sótégla, sóhomokozó, sólámpák és egy speciális kristálysó ionizátor garantálja. A sószoba légterébe porlasztott só részecskék gyógyítólag  és megelőzőleg hatnak a légúti megbetegedésekre (asztma, légcsőhurut, allergia, szénanátha, stb.) A só gyulladáscsökkentő hatással bír bőrproblémákra, ekcémára, pikkelysömörre, stb. A megvilágított sókristályok színei gyógyító sejtregeneráló és stresszoldó hatásúak.

CSONGRÁD FÜRDŐ weboldala >>>

Csongrádi Fürdő – gyógyászat

Az OTH-GYÓGYF 58-7/2012. számú 2012. május 10-én kiadott Határozat értelmében a fürdő jogosult a Csongrád Városi Gyógy- és Strandfürdő elnevezés használatára, és gyógyfürdőintézményként működni.

 • Gyógyfürdő üzemeltetés, gyógyászati szolgáltatások nyújtása
 • Gyógyvíz, gyógyiszap és egyéb gyógy tényező felhasználásával fürdőkezelést nyújt
 • Gyógyvíz felhasználásával hidroterápiás kezeléseket végez
 • Egyéb fizikai gyógymódokat alkalmaz
 • Együttesen teljes körű ellátást nyújt

Csongrádi Fürdő – orvosi rendelés:

Dr. Zsoldos Gábor reumatológus szakorvos

Rendelési idő:

 • H, K, Sz, Cs: 15-től 19 óráig
 • P : 10,30-tól 15,30-ig

Az orvos által kiírt betegkezeléseket a kiírástól számított 28 napon belül meg kell kezdeni.

A már megkezdett kezelések 56 napig használhatóak fel.

A Csongrádi Gyógyfürdő- és Uszoda, mint eü. szolgáltatások kiszolgálására jogosult fürdő az 5/2004. (XI.19.) Eüm. rendelet értelmében  a besorolás alapján: III. Helyi minősítésű fürdő.

Kezelés megnevezése Támogatás mértéke % Beteg által térítendő összeg
01 gyógyvizes gyógymedence 50 210
03 iszapkezelés 85 150
04 súlyfürdő 85 85
05 szénsav kádfürdő 85 135
06 orvosi gyógymasszázs 70 220
07 vízalatti vízsugár masszázs 85 120
08 víz alatti csoportos gyógytorna 85 80

A gyógyászat rendelkezésre álló ideje: hétfőtől – péntekig: 7-17-ig

A Gyógyfürdő gyógyászati kezelések kiszolgálását is végzi, érvényes szerződéssel rendelkezik a REP-el, a következő gyógy tényezők kiszolgálására jogosult:

 • 01 – gyógyvizes gyógymedencefürdő
 • 03 – gyógy iszapkezelés
 • 04 – súlyfüdő
 • 05 – szénsavfürdő
 • 06 – orvosi gyógy masszázs
 • 07 – tangentor
 • 08 – vízalatti csoportos gyógytorna

A személyi feltételek a szolgáltatások elvégzéséhez adottak. A kezeléseket 4 fő szakképzett orvosi gyógy masszőr és 1 fő frissítő masszőr végzi. A masszírozást a gyógy masszőrök, a balneoterápiás kezelések kiszolgálása a frissítő masszőr és a gyógy masszőrök segítségével történik.  A kezelések kiszolgálásához a tárgyi feltételek is biztosítottak. A kezeléseket a vendégek orvosi beutalóval vehetik igénybe, kivéve a masszázst és a tangentort, amely kezeléseket fizető vendégként, saját felelősségre is igénybe lehet venni. A betegek irányítása a recepciós pultnál történik. A kezelések kiszolgálása előzetes időpont egyeztetésre történik. A kezelések kiszolgálása a reumatológus szakorvos szakmai irányítása mellett történik, szakmai konzultáció lehetősége rendelési időn túl is rendelkezésre áll, a reumatológus távollétében a szakmai irányítást  eü.főiskolai végzettségű munkavállaló látja el.

Minden beutalt vendégünknek, aki július-augusztus hónapban veszi fel az orvos által a vényen szereplő kezeléseket, 5 alkalmas belépőt ajándékozunk.

CSONGRÁD FÜRDŐ >>>

A Csongrádi Fürdő története:

Az 1950-es közepén a Körös-toroki strand fejlesztésével azonos időben a Tisza szeszélyes vízjárását ismerve a város vezetői döntöttek a városközpontban megvalósítandó strandfürdőről. A helyét a Népkert területén jelölték ki. A terveket Csókási Ferenc, városi főépítész készítette. A tervnek megfelelően megépített 50 méteres úszómedencét 1958. május 28-án az úszni és fürdőzni vágyóknak. Az úszó medence vizét a fürdő területén 1957-ben fúrt hideg vizes és az 1960-ban elkészült 1076 méteres mélyfúrású 46 Celsius fokos termálvizet adó kutak biztosították.

A bőséges termálvíz lehetővé tette, hogy a megépült tisztasági fürdő 1963. november 5-én megnyílhatott a csongrádi polgárok, a városban lévő nagyszámú komfort nélküli házakban élők előtt. a tisztasági fürdőben, mely szervesen kapcsolódott a meglévő strandfürdőhöz, a 10 db kádas fürdőszobát naponta több százan vették igénybe.

Az épület belsőben egy 35 m2-es és két kisebb medence is épült. A fürdőt igénybe vevők között a mozgásszervi panaszokkal élő vendégek jelezték kezelő orvosaiknak a víz kedvező hatását.

Az 1970-es évek elején a strand Dob utcai épület részében lévő raktárhelyiségekből orvosi rendelőt, öltözőket és váró szobát alakítottak ki. Az Egészségügyi Minisztérium a termálvizet gyógyvízzé, majd ezt követően a fürdőt Csongrád megyében az elsők között gyógyfürdővé nyilvánította. A gyógyfürdő létrejöttében a balneo, fizió és az elektroterápiás kezelés megvalósításban meghatározó szerepe volt a város reumatológus szakorvosának, Dr. Hüvelyes Istvánnak. A kádfürdős szobák helyén a víz alatti masszázs, szénsavas iszapkezelés, gyógy masszázsszolgáltatás valósult meg. A gyógyfürdő a közeli városok és kistelepülések orvosi beutaltjait is fogadta.

A gyógykezelések száma 1990-ben 38987 főre emelkedett, a vidéki beutaltak aránya 21%-os volt. A közeli városok fürdőfejlesztései hatására ez a szám folyamatosan csökkent. Az úszásoktatás, a versenyszerű úszás, a vízilabdázás iránti igény fokozatosan nőtt a városban. Ezt figyelembe véve 1980-ban tanmedence épült sátorfedéssel és elkezdődött az iskolai úszásoktatás. A város szívében, az árnyas fák közötti fürdő kedvelt helye lett a kisgyermekes családoknak is. Az üzemeltető a Csongrád megyei Víz- és Csatornamű Vállalat egy gyermekpancsoló medencét épített.


A fürdő gyógyvizet adó kútjának vízhozama folyamatosan csökkent, ezért a kutat 1996-ban felújították. A jogszabályi változásokhoz alkalmazkodva az 50 méteres úszómedence 2002-ben vízforgató berendezést kapott. A gyógyászati részleget ismét felújították, korszerű gyógyászati eszközökkel szerelték fel és egy kétkabinos finn szaunát építettek. Az OTH kötelezte mindazokat a gyógyvizet használókat, akik a gyógyvízminősítést 2000 előtt kapták meg, hogy a termál kút vizét újra vizsgáltassák be. A termálkút vizének alacsony oldott ásványi anyag tartalma miatt a gyógyvízminősítést vissza vonták. A gyógyfürdői funkció megtartása érdekében az iszapkezeléseknél hévízi gyógyiszapot kellett használni. A város intézményeinek fűtési rendszerét a Bökényi termálkút 80,2 Celsius fokos vizére. építették ki. A fűtési rendszer véghasználója a fürdő lett. A termálvíz magas ásványi anyag összetételét ismerve megkezdődött a gyógyvízzé minősítés folyamata.


Az orvosi vizsgálatok igazolták a víz gyógyító hatását, és 2014-ben megkapta a Csongrádi Gyógyvíz elnevezést és minősítést.

A termálkút vizének vizsgálati eredménye: „közepesen oldott anyagtartalmú nátrium- hidrogén-karbonátos jellegű, igen lágy fluoridos termálvíz, melynek jelentős a metakosav tartalma”. Mindezek indokolttá tették a fürdő fejlesztését.

Az üzemeltető a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft 2012-ben pályázatot nyújtott be a Csongrád Városi Önkormányzat támogatásával, amelyet kedvezően bíráltak el. A közel 1 milliárdos beruházás költségének 50%-át az Európai Unió és Magyarország kormánya támogatta. A beruházás kivitelezője a STRABAG – MML Kft lett.

Új gyógyászati részleg épült gyógymedencével korszerű gépészeti berendezésekkel, eszközökkel, wellness részleggel, 400 m2-es szabadtéri élménymedence sorral. A megújult új tanmedence az épület belsőben kapott helyet. A legfiatalabbak játszóházat, a nagyobbak kültéri csúszdát vehetnek igénybe. A gyógyászati vizsgálatok és kezelések mellett a szórakozás és a pihenés lehetősége is megteremtődött.

Legújabb cikkeink

Megosztások

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat