zöld tea jótékony hatása
zöld tea jótékony hatása

Zöld tea hatása – Csodaszer lenne?

Adminisztrátor

Zöld tea hatása: A zöld tea Kínából származik, és innen terjedt el egész Ázsiában, majd szerte a világon.

Miért olyan kedvelt a zöld tea?

A zöld tea élénkítő hatása és alacsony koffeintartalma miatt valamint íze és az egészségre gyakorolt hatása miatt igen kedvelt.

nyereményjáték

Nyerj wellnesshétvégét nyereményjátékunkon!

Nyereményjáték >>>

A zöld tea termesztése

A zöld teát egy örökzöld fatermetű növény, a Camellia sinensis leveleiből készítik. A teaültetvényeken bokorméretű cserjék formájában termesztik: a példányokat kb. 1 méteresre metszik vissza a gyorsabb növekedés és a hatékonyabb szüret érdekében. A teacserjék csak meleg éghajlaton képesek növekedni, bár a virágzás elméletileg a tengerszinttől egészen 2000 méterig lehetséges.

A legjobb minőségű teák hegyvidéki teamezőkön termesztett cserjék leveleiből készülnek, ahol a tealevelek lassabban érnek, és ízviláguk is gazdagabb. Ugyan minden teacserje a Camellia sinensis nemzetségébe tartozik, de mivel a világ különböző pontjain a környezeti adottságok eltérnek (gondoljunk csak a tengerszint feletti magasságra, az éghajlatra vagy a termőtalajra), a tealevelek minősége is különböző.

Teafajták

Feldolgozási mód alapján három alapvető teafajtát különböztetünk meg :

  • zöld tea
  • fekete tea
  • oolong tea

A zöld tea hatása, jellemzői

A zöld tea a legkevésbé feldolgozott teafajta, és ez tartalmazza a legtöbb antioxidáns polifenolt. Ilyen például az ún. epigallokatekin-3-gallát (EGCG) nevezetű katekin, amely a zöld tea összes kedvező élettani hatásáért felelős. Egy csésze zöld teában nagyjából 50 mg EGCG hatásának megfelelő katekin található. 

Zöld tea hatása – a katekin

A tea, amit iszunk, tulajdonképpen nem más, mint a Camellia sinensis nevű növény leveleiből készült főzet. A tea áztatása során a levelekben található vízoldható vegyületek kioldódnak. Ezek között a vegyületek között megtaláljuk a már említett katekinnek nevezett polifenolokat, az olyan xantin-származékokat, mint a koffein és a teofillin, illetve a teanin nevű aminosavat. A katekin egy rendívül erős antioxidáns, tehát képes elpusztítani vagy regenerálni a károsodott sejteket, de közben az egészségeseket nem bántja.

Kutatások során arra is fény derült, hogy a teában található katekin kétszer olyan erős antioxidáns hatással rendelkezik, mint a vörösborban megtalálható resveratrol nevű polifenol. 

Miért olyan egészséges a zöld tea fogyasztása? Hát ezért!

A zöld tea eredete

A teacserje a szakértők szerint Nyugat-Kína, Japán és Észak-India területéről származik. Egy ősi kínai legenda szerint a teát a kínai császár, Shen-Nung fedezte fel i.e. 2737-ben, amikor egy vadon élő teacserjéről pár levél pottyant a kondérjába, amelyben éppen vizet forralt. Mivel a tea Japánhoz hasonlóan Kínában is nemzeti italnak számít, hatalmas ültetvényeken termelik az egész országban.

Kína a világ legnagyobb teatermelője: 2009-ben 1,3 millió tonnányi teát állított elő, amely a világ teljes termelésének 31 %-át teszi ki. A kínai teaültetvények összesen 1,86 millió hektáron terülnek el, amely mintegy fele a világ teljes teatermelő területének.

Nyerj wellnesshétvégét nyereményjátékunkon!
Nyereményjáték >>>

A zöld tea kedvező élettani hatása

A zöld tea gazdag jótékony hatású flavonoidokban, többek között ún. katekinekben és azok származékaiban. Ezek a vegyületek a C-vitaminhoz és az E-vitaminhoz hasonló antioxidánsok.

A legtöbb kutató a zöld tea egészségre gyakorolt jótékony hatását az ázsiai országokban fogyasztott tipikus napi mennyiség alapján határozza meg. Ez kb. 3 dl zöld tea, amely összesen 240-320 mg polifenolt, abból is 60-105 mg EGCG-t tartalmaz (az EGCG a legerősebb antioxidáns a zöld teában található összes vegyület közül).

A zöld teát fogyasztók esetében jelentősen kisebb a különböző betegségek kialakulási kockázata, legyen az egyszerű bakteriális fertőzés, szív- és érrendszeri betegség vagy rák.

A zöld tea hatása a szív- és érrendszeri betegségekre

Kutatók teát javasolnak a mindennapi folyadékbevitelhez – akár az egyszerű ivóvíz helyett is –, mivel a tea nem csak rehidratál (az ivóvízhez hasonlóan), hanem élettanilag fontos polifenolok sokaságát juttatja be az emberi szervezetbe, és hosszú távon hatékonyan veszi fel a harcot a szívbetegségek ellen.

Egy követéses vizsgálatban negyvenezer– 40 és 79 év közötti – felnőtt személy vett részt. (Japán ezen régiójában a populáció 80%-a napi rendszerességgel fogyaszt zöld teát, több mint felük legalább 3 dl-t naponta.) Az eredmények önmagukért beszélnek: A napi 1 dl zöld teánál kevesebbet fogyasztókhoz képest a napi 5 decilitert fogyasztók körében jelentősen alacsonyabb volt a különböző betegségek miatti halálozási arány (beleértve a kardiovaszkuláris betegségeket is).

A nők esetében a védelem még erősebbnek bizonyult, mint a férfiak esetében.

A kutatók a zöld teához képest minimális összefüggést tudtak kimutatni a fekete/oolong tea fogyasztása és a halálozási arány csökkenése között. Vagyis a zöld tea rendszeres fogyasztásával nő a várható élettartam, míg a fekete/oolong tea fogyasztásánál a kutatók nem tapasztaltak ilyen hatást.

A zöld tea csökkenti a magas vérnyomást, illetve segít annak megelőzésében.

Ezért is igyunk naponta min. 3dl zöld teát!

A zöld tea hatása a rákos megbetegedésekre

Kutatók rámutattak, hogy a zöld tea aktív hatóanyaga, az EGCG egyedülálló módon száll szembe a rákos sejtekkel.

Laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták, hogy az EGCG – és a zöld teában lévő többi katekin – programozott sejthalált képes előidézni a rákos sejtekben, miközben akadályozza ezen sejtek osztódását és szaporodását.

Jó példa az EGCG hatékonyságára, hogy a C-vitaminnál is erősebb antioxidáns hatást fejt ki a rákkeltő anyagokkal szemben.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az EGCG (és a többi katekin) ösztönzi a méregtelenítő enzimek előállítását és aktivitását az emberi szervezetben, így segítve a rákkeltő anyagokkal szembeni méregtelenítést.

A zöld tea hatása és petefészekrákra

Vizsgálatok kimutatták, hogy a zöld tea védelmet nyújt a különböző rákos megbetegedésekkel, többek között a petefészekrákkal szemben.

A rendszeres zöldtea-fogyasztás felére csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

A zöld tea hatása a tüdőrákra

Különböző vizsgálatokkal igazolták, hogy a zöld tea fogyasztása véd a tüdőrákkal szemben.

A zöld tea és a csontok épsége

A zöld tea hatása révén segít a csontok épségének megőrzésében. Japán kutatók megállapították, hogy a zöld tea fogyasztása növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét.

A zöld tea hatása a fogyásra

A zöld tea segít a hasüreget, beleket és belső szerveket körülvevő, ún. viszcerális zsírszövet lebontásában. A csípőn és a combon lerakódó zsírral szemben (amely az ún. „körte” testalkatot okozza) a belső szervek körül felhalmozódó zsír („alma” testalkat) felel a különböző anyagcserezavarokért, a 2-es típusú cukorbetegségért és egyéb szövődmények kialakulásért. Ezért nem csak esztétikai szempontból fontos, hogy hasból fogyjunk.

A zöld tea három olyan vegyületcsoportot tartalmaz, amely elősegíti a fogyást:

  • katekin
  • koffein
  • teanin

Szakértők szerint a zöld tea nem csak a testzsír csökkenését idézi elő, hanem javítja a BMI értéket, derékkörfogatot, testzsírtömeget, testzsírszázalékot is.

Nyerj wellnesshétvégét nyereményjátékunkon!
Nyereményjáték >>>

A zöld tea és a szellemi frissesség

Bebizonyították, hogy a zöld tea hatása következtében lassítja a korral együtt járó memóriazavarokat, illetve csökkenti az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór kialakulási kockázatát.

A zöld tea hatása az influenzára

Kimutatták, hogy már napi egy csésze (1 dl) zöld tea segít megelőzni az influenza kialakulását. Illetve ha már megtörtént a baj, segít lerövidíteni a betegség lefolyási időtartamát. A kutatók sejttenyészeten végzett laboratóriumi vizsgálatokkal igazolták, hogy az EGCG gátolja az influenzavírus összes vizsgált altípusának szaporodását, és lassítja a vírus RNS-szintézisét azáltal, hogy módosítja a vírusmembrán tulajdonságait.

Zöldtea fogyasztása, vásárlása, tárolása >>>

A borsmenta tea jótékony hatása >>>

Japán zöld tea fajtái és jellemzői >>>

nyereményjáték Wellness hétvége ajánlatok >>>

diamant hotel wellness Wellness akciók >>>

Gyógyulj és pihenj Hévízen >>>

Legújabb cikkeink

borsmenta

A borsmenta

Borsmenta (Mentha × piperita) fűszer- és gyógynövény, az árvacsalánfélék (Lamiaceae)

Megosztások

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat