fbpx
wellness otthon
wellness otthon

Légy tudatos és találd meg az otthoni wellness-ed!

Adminisztrátor

Wellness otthon? Épp most? Igen. Most mindennél fontosabb.

Egy évvel ezelőtt hazánkban is megjelent a koronavírus, felfordítva addigi életmódunkat, szokásainkat. A korlátozások és karanténok időszaka megkezdődött és vele együtt megjelent egy eddig nem tapasztalt, hatalmas mértékű szorongás. Szorongás, amit szinte mindennel kapcsolatban éreztünk. Tartottunk magától a betegségtől és annak esetleges szövődményeitől, aggódva figyeltük a fertőzöttségi és halálozási statisztikákat, emellett pedig megjelent az egzisztenciális, anyagi veszteségtől való félelem is. Mindenki féltette a munkahelyét, sokan nem is alaptalanul.

aggodalom
aggodalom a járvány miatt

A koronavírus szorongáson túl

A fent említett stressz faktorokon túl, további nehezítő tényező volt, hogy családok kerültek karanténba, töltöttek el összezárva heteket vagy akár hónapokat is a home-office és a digitális oktatás következtében, óhatatlanul is többletsúrlódásokat előidézve ezzel. Sok családnál sajnálatos módon ez az új szituáció a házassági krízis katalizátora lett, így sajnos sok párkapcsolat, házasság fel is bomlott. A családi összezártság azért hozott örömteli eseményeket is. Sok-sok pici baba fogant meg és látott azóta napvilágot is.

Egy év elteltével, azaz légy tudatos hírfogyasztó

Nem sejtettük még 2020 nyarán (az első feloldásokat követően), hogy több mint egy évig velünk lesz a vírus. Ezzel a sok valós és képzelt fenyegetettséggel a hátunk mögött, azt gondolom sokkal higgadtabban tudunk és akarunk már viszonyulni az új életünkhöz, hisz a lelki egészségünk megőrzése a tét. Mindennél fontosabb jelen helyzetben a tudatosság. Elsődlegesen az érzéseink elfogadása, hogy megértsük, hogy jogosan vagyunk néha feszültek. Ha eljutottunk arra a pontra, hogy meg tudjuk figyelni érzéseinket és próbáljuk azokat kontrollálni, nyert ügyünk van. Ebben sokat tud segíteni a felelős hírfogyasztás. Nagyon minimális mennyiségben hallgass vírussal kapcsolatos híreket. Az alapinformációk így is, úgy is eljutnak hozzád, így bátran görgess el vagy kapcsolj el a „közölt friss adatok”-ról. Ettől nem lesz hamarabb vége a járványnak, de a hangulatod sem fog az egekig szárnyalni.

Tudatosan lépj ki az ördögi körből

Ha nevén nevezzük, hogy miből kell kitörni, könnyebben fog menni. A covid mindenkit meggyötört valamilyen szinten; anyagi vagy lelki síkon. Ezt fogadd el, konstatáld a veszteségeket, mert így van/lesz lehetőséged kívülállóként, higgadtan szemlélni az eseményeket. Felejtsd el az önsajnálatot, mert ettől csak még lejjebb csúszol mentálisan. Ha túl vagy a számvetésen, jöhetnek a jövőbeni tervek. Mi maradt meg, merre induljunk? 2021 márciusára tekinthetünk úgy, mint egy új év kezdetére. Idén nem januárban kezdtünk valami újba, hisz a korlátozások még javában tartottak. Elmaradtak a szokásos januártól lefogyok/edzeni járok fogadalmak, mert még az is mellőzni kényszerült az edzőtermeket, akik egyébként rendszeres konditerem látogató volt. Mivel minden megváltozott, bátran tehetünk fogadalmat március közepén. Miért is ne? Az a cél, hogy a jelen helyzetből kihozzuk a maximumot.

covid idején tervezz előre, wellness otthon
2021 március legyen az új év kezdete

Tervezzük meg a jövőt!

Egy gyors helyzetelemzés mindig jól jön. Ne a sebeidet nyalogasd, azt tetted az utóbbi egy évben. Objektíven vedd végig mi maradt meg család, karrier, egészség vonalon. Ha minden, az fullos, ha vannak veszteségek, fogadd el mielőbb. És vizsgáld meg a lehetőségeidet! Milyen változásokat hozott Neked a covid?

Új munkahely? Lehet, hogy jobban is jártál vele. Ha éppen nem, no para, legalább van. Ha nincs, nosza rajta, nézz szét a munkerőpiacon és ha még nem tetted, bátran ess neki egy kis tanulásnak. Ha sok a szabadidőd, az remek lehetőséget ad akár online tanfolyamok elvégzéséhez, nyelvtanuláshoz. Ha otthon töltöd az időd nagyon nagy részét, érdemes arra különösen figyelned, hogy strukturáld a napod! Találj ki egy napirendet, amihez ragaszkodj. Ha megvan a rend a mindennapokban, előbb-utóbb minden területen rend lesz és összeszedettség.

wellness otthon, tervezd meg a napirended és tartsd is be
napirend összeállítása

Kapcsolatok terén hogy állsz? Család, gyerekek? Vagy párkapcsolat? Itt az alkalom, hogy odafigyelj a másikra, a társadra vagy a gyerkőcökre. Mire vágynak? Mi tenné őket boldoggá? Lepd meg őket valamivel, amire nem számítanak. Főzz vagy süss valami istenit! Ez az időszak nemcsak a házi tündérek ideje, de azoké is, akik eddig nem értek rá erre. Rengeteg jó recept van, próbálj ki valami finomat! Teríts meg ünnepien és tálalj izgalmasan! Dobd fel a hétköznapokat is valamivel!

wellness otthon
wellness otthon

De a név – és születésnapok is megérdemelnek akár nagyobb ünneplést is! Házi dekorációkat is készíthetsz akár. A családi kapcsolatok így a családi események is jobban felértékelődtek, mint valaha. Összetartó családok előnyben, de miért is ne vehetnéd fel a kapcsolatot azokkal, akikkel kicsit elhidegültetek az utóbbi években? Ha éppen nincs senki körülötted, akkor különösen jól tud esni a távolabbi családtagok közeledése vagy éppen egy új ismeretség.

Egészség terén lehetsz tudatos, de ne stresszelj! Ha túl vagy már a covidon és jól átvészelted, szuper. Ha nem, akkor se parázz. Tarts be minden óvintézkedést, hordj maszkot és fertőtlenítsd rendszeresen a kezeid és próbálj kevés emberrel érintkezni, de ne szeparálódj el mindenkitől emiatt. Fontos, hogy megtaláld az elővigyázatosság és a parázás közötti aranyközéputat.

wellness otthon
Törődj magaddal! – wellness otthon

Éld meg az idei tavaszt! – Wellness otthon

Itt a tavasz, irány a kert! A szüleid tuti díjazni fogják, ha elugrasz felkapálni a kertet és széthordani a trágyát. De egy kis falevél gereblyézés, metszés utáni gally összekapirgálás is megteszi elsőre. Ha esetleg idén nem vágsz már bele a palántanevelésbe.. De komolyra fordítva a szót, menj ki a levegőre, élvezd a napsugarakat, a madárcsicsergést! Menj el kirándulni valami szép helyre. Jót fog tenni a mozgás és a levegő. A D vitaminról nem beszélve.

kerti munkák tavasszal
kerti munka kikapcsol és feltölt

Találd meg az egyensúlyod!

A fizikai aktivitás és pihenés egyensúlyát találd meg, hogy mentálisan feltöltődj és fizikailag is jó állapotban légy. Használd ki a helyzet adta lehetőségeket. A keletkezett szabadidőd, fordítsd a hasznodra, tanulj valami izgalmasat, amire eddig nem volt időd, vagy ami a karriercélodat szolgálja! Keresd és találd is meg az életed pozitív pillanatait és merülj el bennük a fejed búbjáig! Légy nyitott az életre!

Ha tetszett a cikkünk, kövesd Facebook oldalunkat!

Legújabb cikkeink

Ha tetszett cikkünk, megköszönjük, ha megosztod ismerőseiddel! :)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat