Sütőtök sütési ideje

Adminisztrátor

Szerkesztő

Megosztások

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

A sütőtök leggyorsabb és legegyszerűbb elkészítési módja, ha a sütőtököt a sütőben megsütjük.

A sütőtök jótékony hatása >>>

A sütőtök sütése tényleg pofonegyszerű. De azért ügyeljünk arra, hogy érett sütőtököt válasszunk. A sütőtök legyen kemény és vastag húsú illetve a kocsánya rövid, vastag és száraz. Lehetőleg egész tököt vásároljunk.

A sütőtök sütése – a sütőtök előkészítése, mosása, darabolása

Első feladatunk megmosni alaposan a tököt, hogy a szennyeződéséket és az esetleges kerti vegyszer maradványokat eltávolítsuk. (Persze legjobb ebből is bio verziót vásárolni, ha tehetjük.) Mosás után szárazra töröljük a tököt, mert nem tesz neki jót a nedvesség sütésnél.

Ezután a két végét levágjuk és feldaraboljuk ízlés szerinti méretben. Van, aki a nagyobb darabokat kedveli, más az 1-2 cm-es vékonyabb szeleteket, de van, aki felkockázza. (Ha szálakra bomlik a sütőtök vagy a színe világossárga, akkor rossz tököt vásároltunk. Ezt nem érdemes megsütni.)

A sütőtök sütése – elrendezés a tepsin

Ha túl vagyunk a feldaraboláson és szép a sütőtökünk belül is, jöhet az elrendezés a tepsin. Érdemes zsírpapírt használni a sütőtök alá, ha nem szeretnénk annyit mosogatni. Ügyeljünk rá, hogy maximum 2 kg nyers tököt tegyünk a sütőlapra, mert ellenkező esetben túlzsúfolt lesz a tepsi és sütéskor nem fog szépen megsülni a sütőtök, hanem inkább főtt jellege lesz, mint sült. És ugye nem ez a célunk!

A sütőtök sütése, a fűszerezés

A sütőtököt lehet édesen vagy éppen sósan megsütni. Édes verzióban mézet csurgatunk a tökre, ami kellemesen rákaramellizálódik. Sós verzióban pedig fokhagyma, rozmaring, kakukkfű használatával érünk el igazán pikáns ízt. Érdemes kipróbálni ez utóbbi sütőtök sütési verziót is!

A sütőtök sütése, sütési ideje

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd megkezdjük a sütést. A sütőtök sütési ideje légkeveréses sütőben 60 perc, ebből 30 perc 200 fokon, majd a másik 30 perc 180 fokon. Ha emeljük a hőfokot csökkenthető a sütési idő, de ennek a következménye, hogy a sütőtök héja megbarnul, sőt feketére is éghet.

A tökéletes sütőtök jellemzői

A sütőtök akkor sült meg, amikor villával könnyedén át tudjuk szúrni. A szakszerűen megsütött tök kenyérhéjszerű réteget kap. A sült tök állaga a szilárd, krémestől az omlósig változhat.

További cikkek egészség témában:

Legújabb cikkeink

Megosztások

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat