fbpx
retek
retek

Retek – 5 ok, hogy miért fogyassz minél több retket

Adminisztrátor

Kora tavasszal a hónapos retek, igazi kis csoda. A sok agyonfőzött puha zöldségköret után, amit a tél folyamán elfogyasztottál, egy harsogóan roppanós zöldség számodra is igazi felüdülést jelent. Te is imádod a retket? (No meg az újhagymát? 🙂 ) Bár az is előfordulhat, hogy esetleg épp nem annyira kedveled ezt a csípős, mustáros ízvilágot. Bármelyik táborba is tartozol, azért érdemes tudnod, hogy miért érdemes minél több retket fogyasztani.

retek
retek

1. ok: A tél végén megjelenő retek igazi vitaminbomba.

A retek számos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak. Az egyik legkeresettebb primőrtermék a hónapos retek. Népszerűsége abban rejlik, hogy a téli hónapok után az egyik legkorábban piacra kerülő zöldségféle, fontos tavaszi vitaminforrás. Vitaminok tekintetében C és K vitaminban bővelkedik, ami kimondottan kívánatos tél végén, kora tavasszal.

100 g retek vitamin- és kalóriatartalma

Tápanyag: Mennyiség:
Kalória 14 kcal
Fehérje 1 g
Zsír 0 g
Szénhidrát 2 g
C vitamin 27 000 µg
K-vitamin 50 ug
Vas 800 ug
kálium 322 mg

2. ok: A retek a diétázók barátja

A fenti táblázatban is látható, hogy kalóriatartalma igazán csekély, ezért bátran fogyasztható a diéta részeként. Így elmondhatjuk, hogy a retek az emésztés és az alakunk jó barátja. Emellett az immunrendszerünk jóakarója is. Hasonlóan például a korábbi írásunkban szereplő kovászos uborka jótékony hatásaihoz.

3. ok: Antibakteriális és gombaölő tulajdonsággal is rendelkezik.

A csípősséget adó mustárolaj tartalom biztosítja a fenti erényt. A csípős ízt párolással lehet korrigálni, azonban így a tápértékek nagy része és a mustárolaj (a hőkezelés miatt) éppen kárba vész. Ezért javasolt lehetőség szerint a nyers fogyasztás.

retek
retek

4. ok: A retek epe- és májproblémákra jótékonyan hat.

Az említett mustárolaj epehólyag problémákra vagy éppen máj gondokra tud gyógyírt jelenteni. . Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését

5. ok: A retek köhögés enyhítésében is szerepet játszhat.

Vásárlása és tárolása

Azt mondanom sem kell, hogy vásárlásakor ne válassz fonnyadt retket, azonban érdemes megnézni a retek levelét. is. Az se legyen fonnyadt, ne adj’ Isten sárga. Tárolás során el kell távolítani a retek zöldjét és gyökerét, alaposan meg kell mostni és ezt követően hűtőben akár 10 napig is tárolható. A zöldség roppanóságát tovább megőrizhetjük, ha nedves papírtörlőbe tekerve tesszük bele egy nejlonzacskóba és így kerül be a hűtőnkbe.

Fogyasztása

A retket többnyire nyersen, feldarabolva vagy éppen szeletelve, sóval vagy anélkül fogyasztjuk leginkább. A só valamelyest csökkenti a csípősségét. A párolást lehetőség szerint kerüljük. Bár még párolva is jobb a retket fogyasztani, mint egyáltalán nem. Gyógynövényként két formában, léként és szirupként alkalmazzák. A préselt reteklevet ajánlják epebántalmak kúrálására (négy héten keresztül, naponta többször fogyasztva belőle.

Fogyasztás ellenjavallatai

Ne fogyaszd éhgyomorra.

Fogyasztása nem ajánlott: gyomorhurut (gastritis), gyomorfekély, epekő, epeutak elzáródása esetén.

A fekete retekkel bánj óvatosan, kis mennyiségben, mindig valamivel együtt fogyaszd. (Fajtái)

Wellness szállodák büféreggeli kínálatában egészen biztosan megjelenik a szuperegészséges gyönyörű, friss retek. Húsvéti időszak szinte kötelező kiegészítője.

Összességében elmondhatjuk, hogy zöldség főbb gyógyhatása közé tartozik a hurutoldó, vízhajtó, epehajtó, szélhajtó, zsíroldó. nyugtató, antibakteriális, fertőzésellenes, laktációnövelő hatás.

A retek

Influenza, megfázás, légzőszervi betegségek, érelmeszesedés, gyomor és bélrendszeri problémák, májbetegségek, epekő, vesebetegségek, húgyhólyag betegségek, anyagcserezavarok, étvágytalanság, köszvény megbetegedések esetén lehet hatékony.

Legújabb cikkeink

borsmenta

A borsmenta

Borsmenta (Mentha × piperita) fűszer- és gyógynövény, az árvacsalánfélék (Lamiaceae)

Ha tetszett cikkünk, megköszönjük, ha megosztod ismerőseiddel! :)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat