fbpx
retek
retek

Retek – 5 ok, hogy miért fogyassz minél több retket

Adminisztrátor

Kora tavasszal a hónapos retek, igazi kis csoda. A sok agyonfőzött puha zöldségköret után, amit a tél folyamán elfogyasztottál, egy harsogóan roppanós zöldség számodra is igazi felüdülést jelent. Te is imádod a retket? (No meg az újhagymát? 🙂 ) Bár az is előfordulhat, hogy esetleg épp nem annyira kedveled ezt a csípős, mustáros ízvilágot. Bármelyik táborba is tartozol, azért érdemes tudnod, hogy miért érdemes minél több retket fogyasztani.

retek
retek

1. ok: A tél végén megjelenő retek igazi vitaminbomba.

A retek számos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak. Az egyik legkeresettebb primőrtermék a hónapos retek. Népszerűsége abban rejlik, hogy a téli hónapok után az egyik legkorábban piacra kerülő zöldségféle, fontos tavaszi vitaminforrás. Vitaminok tekintetében C és K vitaminban bővelkedik, ami kimondottan kívánatos tél végén, kora tavasszal.

100 g retek vitamin- és kalóriatartalma

Tápanyag: Mennyiség:
Kalória 14 kcal
Fehérje 1 g
Zsír 0 g
Szénhidrát 2 g
C vitamin 27 000 µg
K-vitamin 50 ug
Vas 800 ug
kálium 322 mg

2. ok: A retek a diétázók barátja

A fenti táblázatban is látható, hogy kalóriatartalma igazán csekély, ezért bátran fogyasztható a diéta részeként. Így elmondhatjuk, hogy a retek az emésztés és az alakunk jó barátja. Emellett az immunrendszerünk jóakarója is. Hasonlóan például a korábbi írásunkban szereplő kovászos uborka jótékony hatásaihoz.

3. ok: Antibakteriális és gombaölő tulajdonsággal is rendelkezik.

A csípősséget adó mustárolaj tartalom biztosítja a fenti erényt. A csípős ízt párolással lehet korrigálni, azonban így a tápértékek nagy része és a mustárolaj (a hőkezelés miatt) éppen kárba vész. Ezért javasolt lehetőség szerint a nyers fogyasztás.

retek
retek

4. ok: A retek epe- és májproblémákra jótékonyan hat.

Az említett mustárolaj epehólyag problémákra vagy éppen máj gondokra tud gyógyírt jelenteni. . Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését

5. ok: A retek köhögés enyhítésében is szerepet játszhat.

Vásárlása és tárolása

Azt mondanom sem kell, hogy vásárlásakor ne válassz fonnyadt retket, azonban érdemes megnézni a retek levelét. is. Az se legyen fonnyadt, ne adj’ Isten sárga. Tárolás során el kell távolítani a retek zöldjét és gyökerét, alaposan meg kell mostni és ezt követően hűtőben akár 10 napig is tárolható. A zöldség roppanóságát tovább megőrizhetjük, ha nedves papírtörlőbe tekerve tesszük bele egy nejlonzacskóba és így kerül be a hűtőnkbe.

Fogyasztása

A retket többnyire nyersen, feldarabolva vagy éppen szeletelve, sóval vagy anélkül fogyasztjuk leginkább. A só valamelyest csökkenti a csípősségét. A párolást lehetőség szerint kerüljük. Bár még párolva is jobb a retket fogyasztani, mint egyáltalán nem. Gyógynövényként két formában, léként és szirupként alkalmazzák. A préselt reteklevet ajánlják epebántalmak kúrálására (négy héten keresztül, naponta többször fogyasztva belőle.

Fogyasztás ellenjavallatai

Ne fogyaszd éhgyomorra.

Fogyasztása nem ajánlott: gyomorhurut (gastritis), gyomorfekély, epekő, epeutak elzáródása esetén.

A fekete retekkel bánj óvatosan, kis mennyiségben, mindig valamivel együtt fogyaszd. (Fajtái)

Wellness szállodák büféreggeli kínálatában egészen biztosan megjelenik a szuperegészséges gyönyörű, friss retek. Húsvéti időszak szinte kötelező kiegészítője.

Összességében elmondhatjuk, hogy zöldség főbb gyógyhatása közé tartozik a hurutoldó, vízhajtó, epehajtó, szélhajtó, zsíroldó. nyugtató, antibakteriális, fertőzésellenes, laktációnövelő hatás.

A retek

Influenza, megfázás, légzőszervi betegségek, érelmeszesedés, gyomor és bélrendszeri problémák, májbetegségek, epekő, vesebetegségek, húgyhólyag betegségek, anyagcserezavarok, étvágytalanság, köszvény megbetegedések esetén lehet hatékony.

Legújabb cikkeink

Ha tetszett cikkünk, megköszönjük, ha megosztod ismerőseiddel! :)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat