fbpx
kovászos uborka recept
kovászos uborka recept

A legtutibb kovászos uborka recept

Adminisztrátor

A kovászos uborka nemcsak azért iszonyú egészséges, mert nem esett át hőkezelésen, így tápértékéből sem veszített, hanem mert pre- és probiotikumokat tartalmaz. Ők pedig nagy barátaink, ha a bélflóra egyensúlyáról és immunrendszerünkről van szó.

kovászos uborka recept
kovászos uborka recept

Na, de lássuk, hogyan is készül a legfinomabb kovászos uborka.

Kovászos uborka recept

Kovászos uborka hozzávalói:

  • 2 kg kovászolnivaló uborka (nagyobb méretűek)
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 szelet kovászos kenyér

felöntőléhez:

  • 4 liter víz
  • 4ek só

Kovászos uborka elkészítése:

  • Először is egy 5 l-es befőttes üveget alaposan elmosunk.
  • Majd elkészítjük a felöntő levet: ehhez a vizet feltesszük forrni, majd ha felforrt, hozzátesszük a sót és hagyjuk lehűlni szobahőmérsékletre.
  • Ezután előkészítjük az uborkákat: jó alaposan megmossuk azokat, ledörzsölve a szúrós szőröket is. Majd levágjuk az uborkák végeit és felezzük/negyedeljük vagy egyik végéről majdnem végigvágjuk (1cm híján) majd 90 fokot fordítva a másik irányból is hasonlóképpen. Kinek melyik a szimpatikus, de tökéletes lehet a felezés/negyedelés is.
  • Majd megpucoljuk a fokhagymát és megmossuk a kaprot.
  • És elkezdjük rétegezni az üvegünket. Az üveg aljára a kapor egyik felét tesszük a fokhagyma gerezdek társaságában. Ezekre kerülnek az uborkák. Lehetőség szerint állítva tegyük őket jó szorosan. Az utolsó darabokat kicsit gyömöszölni kell majd. Az üveget az uborkával addig a magasságig töltjük, ahol még nem kezd el szűkülni az üveg. Az uborkák tetejére tesszük a kapor másik felét. Az egészet felöntjük a sós lével, úgy hogy teljesen ellepje az uborkákat. Végül rátesszük a kenyérszeletet a tetejére. Ha marad ki felöntőlé, azt félretesszük. Az üvegünk 1-1,5cm híján legyen tele.
  • Az üveget egy tányérra tesszük (hogy felfogja az esetlegesen kifolyó uborkalevet), és a tetejére is rakunk egy tányért. 2-3 nap múlva kész is a mennyei kovászos uborkánk.

Amire ügyelni kell a kovászos uborka készítésénél:

  • A lé mindig el kell, hogy lepje az üveg teljes tartalmát, ellenkező esetben könnyen megpenészedhet a kenyér, az uborka pedig kifehéredhet vagy ki is száradhat.
  • Ügyeljünk a hőfokra is, ugyanis ha tűző napra tesszük, nagyon puha kovászos uborka lesz a jutalmunk, azt pedig nem annyira szeretjük…
  • Kóstolás után, ha úgy érezzük megfelelő ízű lett a végeredmény, hűtőben tároljuk, ráöntve a levét.

Kovászos uborka hatásai – ról itt olvashatsz bővebben!

Legújabb cikkeink

borsmenta

A borsmenta

Borsmenta (Mentha × piperita) fűszer- és gyógynövény, az árvacsalánfélék (Lamiaceae)

Ha tetszett cikkünk, megköszönjük, ha megosztod ismerőseiddel! :)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat