kínai kel
Kínai kel

Kínai kel fogyasztása

Adminisztrátor

Kínai kel Ázsiában őshonos növény kellemes, enyhe ízzel, mely sosem keserű ellentétben a fejes salátával, melynél néha előfordul. Hazánkban is egyre inkább elterjedt zöldségféle.

A kínai kel táplálkozástani hatása

A kínai kel magas A-vitamin – és C vitamintartalommal rendelkezik. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő a kálium-, kalcium-, foszfor- és vastartalma. Élelmi rosttartalma magas, tisztítja az emésztőrendszert, serkenti az emésztést. Könnyű emészthetősége, magas folsav- és bétakarotin-tartalma miatt jól beilleszthető lábadozók, kismamák és gyermekek étrendjébe.

A vitamin

Az A-vitaminok fontosságáról itt olvashatsz. A-vitamin >>>

A többi káposztafélékhez hasonlóan tumorellenes hatású, viszont a többi káposztafélével ellentétben nem okoz puffadást, így érzékeny gyomrúak is bátran fogyaszthatják. Sokat tartalmaz rákfajták elleni küzdelemben bizonyítottan sikeres indolvegyületek közül.

kínai kel
Kínai kel

A kínai kel háromszor olyan gazdag fehérjében, mint a fejes káposzta, fehérjetartalma ráadásul könnyebben is emészthető. Felébreszti az érzékeket, mozgósítja a gyomornedveket, s gondoskodik a hosszú, egészséges életről. Mivel ez nem fúj fel, mint a fehér káposzta, ezért a gyomor- és bélérzékeny személyek is jól tűrik fogyasztását. Enyhén emésztést segítő hatású és általános élénkítő.

Kínai kel fajtái

A napa káposzta erősen rücskös tapintású, matt felszínű, gyűrött levelű növény. Laposabb, kissé tojásdad káposztafélére emlékeztet. Íze édeskés, kellemesen semleges.

A pak choi (ejtsd: pak-csoj) haragoszöld, kanál alakú leveleiről, fénylő levélereiről és széles, kemény tapintású levélnyeléről ismerhető fel. A nyél vastagsága és alakja fajtajelleg, egyes fajtáknál lehet zöld is.

A kínai kel beszerzése és tárolása

A piacon júniusban jelenik meg és november végéig folyamatosan hozzájuthatunk.

Napa-káposzta: Tömött, nehéz, kemény tapintású fejeket keressünk. A külső levelek legyenek roppanósak, élénk színűek. Ha lehet, ne mossuk meg.

Pak choi: Sötétzöld színű, élénk levelű növényt vegyünk. Nézzünk a fej belsejébe, és ha romlásnak indult foltokat, nyálkás felszínt találunk, válasszunk másikat. A levélnyelek legyenek fehérek, foltoktól mentesek, erőteljesek. A külső levelek és a levélnyelek alját általában meg kell tisztítani. Ha nem használjuk fel vásárlás után közvetlenül, lehetőleg ne mossuk meg. Leveleire szedve is tárolhatjuk.

A kínai kel jól eltartható zöldségféle, különösen hűvös, szellős, párás helyen. (Például fóliában a hűtőszekrény zöldségtároló részében több hétig is eláll.) Gyümölcsöktől távol tartva tároljuk.

A kínai kel fagyasztása

A kínai kelt le is fagyaszthatjuk, ehhez apróra vágjuk, rövid ideig blansírozzuk, majd megfelelő fagyasztótartályokba töltjük.

A kínai kel felhasználása

A leveleket bő vízben megmosva, a fő levélérre merőleges csíkokra vágva salátaként felhasználhatjuk.

Jól passzolnak a kínai kelhez az olajos vagy majonézes salátaöntetek. Salátának elkészítve (sóval, ecettel) lassabban esik össze, mint a fejes saláta. Salátaként különösen ropogós, ha fél órával a tálalás előtt hűtőszekrénybe tesszük. Fantasztikus majonézes kínai kel saláta receptünket érdemes kipróbálnod!

kínai kel saláta

Legtutibb kínai kel saláta receptet itt találod >>>

De készíthető belőle leves, krémleves vagy éppen főzelék is. 8-10 perc alatt megpuhul. Fűszerek közül jól passzol hozzá a borsikafű, bors, kapor, kömény. Táplálkozás élettani szempontból bébi ételnek is kiváló, főtt burgonyával vegyítve például.

A külső levelek vastag fehér bordáit a spárgához hasonlóan készíthetjük el, de salátában vagy zöldségekkel együtt is felhasználhatjuk.

A kínai konyhában halakhoz, húsokhoz fogyasztják, a belső, puhább leveleket nyersen fogyasztják húsok köreteként; a külső vastagabb leveleket levesbe főzik. Savanyításával készítik a kimcsi nevű, savanyú káposztához hasonló sós ételt.

A napa káposzta

Ázsia-szerte a wokban készült ételek fontos összetevője. Helyettesítheti a kelkáposztát. Nyersen kiváló salátákat készíthetünk belőle. Például majonézes kínai kel salátát. >>>

A pak choi

Felhasználásának köre a káposztához és a mángoldhoz hasonló. Mustárra emlékeztető, nem csípős íze miatt kiválóan alkalmas wokban készült zöldséges ételek, levesek, tésztás és húsos ételekhez. Pároltan, gabonafélével kiegészítve remek köret. Nyersen salátába is tehetjük. Az egész növény felhasználható. A levélnyeleket valamivel hamarabb tegyük az ételbe.

wellness iránytű logó

Ha szeretsz játszani, próbáld ki nyereményjátékunkat. Wellnesshétvégét nyerhetsz! Keresd a logót nyereményjáték >>>

Legújabb cikkeink

Megosztások

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat