fbpx
japán zöld tea
japán zöld tea

A japán zöld tea fajtái és jellemzői

Adminisztrátor

Miután áttekintettük a zöld tea kedvező élettani hatásokat, foglalkozzunk egy picit a japán és kínai zöld teák egyes típusaival és azok jellemzőivel.

A japán zöld teák

Bancha – japán zöld tea

Fanyar ízű, mindennapi fogyasztásra szánt tea, amely a tealevelek második szüretével kelezkezik (az első szüretből a sencha készül). Koffeintartalma alacsony, élénkítő hatása kicsi, így ideális választás akár az esti órákra is.

Houjica – japán zöld tea

Serpenyőben pirított bancha tea, dióra emlékeztető ízvilággal. A japánok jellemzően a houjicát is vacsora mellé vagy lefekvés előtt fogyasztják, mivel rendkívül könnyű italról van szó, alacsony koffeintartalommal.

japán zöld tea
japán zöld tea

Genmaicha – japán zöld tea

Egyszerű zöld tea, amely sencha és pörkölt barna rizs felhasználásával készül. Származhat alacsonyabb minőségű – második szüretelésű – tealevelekből, de létezik prémium minőségű senchából készült változata is. A pörkölt rizsnek köszönhetően enyhén diós-mandulás ízvilága van.

Shincha – japán zöld tea

A „shin” japánul azt jelenti „új”, míg a „cha” jelentése „tea”. A shincha szó szerint tehát „új tea”, vagyis közvetlenül a szüret utáni legelső levelekből készült tea. Mivel minimálisan feldolgozott tea, a shincha nyújtja a legtöbbet a tavaszi tealevelek frissességéből. Illatos, bár gyorsan romlandó, ezért a szüretelt teák csak nagyon kis százalékát használják fel shincha készítéséhez.

Sencha- japán zöld tea

A Japánban szüretelt összes zöld tea mintegy 75%-a sencha, így ez a teafajta a leggyakrabban fogyasztott zöld tea az országban. A sencha különösen gazdag C-vitaminban, és élénk sárgászöld főzete van, amely füves, édes-vajas, enyhén fanyar ízvilággal rendelkezik. A banchánál és a houjicánál jobb minőségű tealevelekből készül, gyakran nevezik „a vendégek teájának” is.

sencha japán zöld tea
sencha japán zöld tea

Gyokuro – japán zöld tea

Prémium minőségű japán zöld tea, három héttel a tavaszi szüret előtt a tealeveleket árnyékolják (általában a teacserjékre fektetett hálóval), így a leveleket nem éri közvetlen napfény. Viszont ennek hatására a levelekben több katekin (pl. EGCG), aminosav, cukor, klorofil és egyéb olyan vegyület képződik, amely a gyokuro kellemes aromájáért, édesebb és lágyabb ízéért, élénkzöld színéért és egészségre gyakorolt jótékony hatásaiért felel. A felöntött tea színe zöld, íze a sencháénál édesebb.

Matcha – japán zöld tea

Zöldessárga színű, porrá őrölt tea, amely évszázadok óta a japán teaszertartás teája. Abban különbözik a gyokurotól, hogy szüret után a leveleket enyhén gőzölik, szárítják, majd hónapokra ládákba helyezik, hőtől, fénytől és nedvességtől elzárva. Később a leveleket gránitból készült kőmalomban finom porrá őrölik, ez a matcha. Készítésekor a teaport 80 Celsius fokos forró vízzel felöntik, majd egy erre szolgáló bambusz teakeverővel elkeverik.

Zöld tea fogyasztása, vásárlása, tárolása >>>

A kínai zöld teák

A legjobb minőségű kínai zöld teák a kora tavaszi szüretből származnak.

A legismertebb kínai teák az alábbiak:

Zhu Cha („Puskapor”) – kínai zöld tea

A friss tearügyekből és fiatal tealevelekből apró golyókat sodornak, amelyek megjelenésükben puskaporra emlékeztetnek („gunpowder tea” néven is ismert). Neve onnan ered, hogy a leveleket annak idején puskaporhoz hasonló apró golyókká gyúrták össze, így őrizvén meg frissességüket a hosszú hajóutak során.

Chun Mee (“Nemes Szemöldök”) – kínai zöld tea

Neve utal az elkészítés módjára, amely során a friss tavaszi leveleket kisméretű, íves, szemöldökhöz hasonló formára sodorják. Ez a Yunnan tartományból származó tea kevés áztatási időt igényel, és a felöntés után borostyánszínű, frissítő italt ad enyhén szilvás utóízzel.

Longjing („Sárkány-kút”) – kínai zöld tea

Longjing egy kisváros neve Zhengjiang tartományban. Egy olyan ősrégi kút található itt, amelyről a helyiek sokáig azt hitték, hogy egy sárkány otthona. Ugyanis eső után a kút ásványokban gazdag, sűrű vízének felszínén mindig friss esőcseppek lebegtek, és ha beledobtak egy követ, a felkavart víz mozgása a hagyományos kínai sárkány mozgására emlékeztetett. A Longjing tea kimagasló minőségének köszönhetően az egyik legnépszerűbb zöld tea Kínában, bár ez az árában is megmutatkozik.

Moli Long Zhu Lu Cha („Jázmingyöngy”) – kínai zöld tea

Tavaszi szüretelésű, zsenge tealevelekből készül, amelyeket gyöngyformára sodornak, majd a jázminvirág édes illatával itatják át. Aranyszínű, aromás főzetet ad.

Gu Zhang Mao Jian („Zöld Tű”) – kínai zöld tea

Ősidők óta jól ismert, annak idején a császári családot köszöntötték vele. Egyedülálló minőségű tea, amelyet Guzhang megyében, Hunan esős hegyvidéki régiójában termesztenek.

Pan Long Yin Hao („Hullámos Sárkány”)- kínai zöld tea

Zhejiang tartományból származik, és a kínai Mezőgazdasági Minisztérium által rendezett teakóstoló versenyek sokszoros győztese. A „különböző ízjegyek komplex tárháza”, ahogyan rajongói fogalmaznak. Nevét onnan kapta, hogy a tealeveleket kézzel sodorják hullámos, kerek formára.

Pi Lo Chun („Zöld Tavaszi Csiga”) – kínai zöld tea

Híres kínai zöld tea, amelyet eredetileg a Dongting-hegy területén, a Tai-tó mellett termesztettek.

Gyümölcsös ízű, virágos aromájú főzetet ad, és kora tavaszi tealevelekből készül.

Xue Long („Hósárkány”) – kínai zöld tea

Igazi ritkaság, Fujian és Zhejiang tartományokban termesztik.Érdekesség, hogy a feldolgozás során nagyméretű wokban szárítják/aszalják a tealeveleket, így azok jellegzetes, dióra és mandulára emlékeztető, édes ízvilágúak.

A zöld tea élettani hatásai >>>

Legújabb cikkeink

Ha tetszett cikkünk, megköszönjük, ha megosztod ismerőseiddel! :)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat