fbpx
húsvéti böjt
húsvéti böjt

Húsvéti böjt időszaka elkezdődött

Adminisztrátor

Húsvéti böjt, a nagyböjt

Hamvazószerda van. Kezdődik a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. A húsvétot megelőző 40 napos időszak a keresztény hagyomány szerint a nagyböjt. Magának a húsnak a fogyasztását kell ilyenkor kerülni péntekenként, viszont az állati eredetű fehérjékből a tejtermékek és a tojás engedélyezett. Van, aki tojást sem eszik ilyenkor, mondván annak is húsvétkor lesz majd itt az ideje.

hamvazószerda
húsvéti böjt, nagyböjt kezdete – hamvazószerda

Minden vallás nagy ünnepe, mely előkészületet, felkészülést követel. A kereszténység legnagyobb ünnepe tehát a húsvét, az erre való felkészülés a leghosszabb böjti időszak, amely hamvazószerdával kezdődik és a húsvéti feltámadási misével ér véget.

Húsvéti böjt lényege, mondanivalója

Azt fontos kihangsúlyozni, hogy a böjt elsősorban nem valamiféle étkezésbeli önkorlátozást jelent. A lényege, hogy ezen eszköz hozzásegítsenek bennünket a belső koncentrációhoz.

Katolikus egyház és a húsvéti böjt

A katolikus egyházban a böjt előírása szerint a 18 és 60 év közötti emberek böjt idején naponta csak háromszor étkezhetnek, lehetőleg nem jóllakva, péntekenként pedig kifejezetten tartózkodni kell a húsételektől. Mivel húsvétkor a kereszténység azt ünnepli, hogy Jézus a halálával és a feltámadásával megmentette az embereket a bűntől, ezért böjti időszak egyben bűnbánati időszak is.

húsvéti böjt
húsvéti böjt

A húsvéti böjt eredete

A negyvennapos böjt a IV. századra vált általánossá a keresztény világban. Mivel a vasárnapokat az egyház nem tekinti böjti napnak, a VII. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt, így hamvazószerdától húsvét vasárnapig éppen negyven a böjti napok száma – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében.

A böjt célja

Jézus tanítása szerint a húsvéti böjt Isten iránti szenvedély, szeretet és mélyebb önátadás. A lemondásnak önmagában nézve kevés értelme van, célját csak akkor éri el, ha pozitív tartalmat hordoz: a cél nem a kevesebb súly vagy az egészségesebb test, hanem amolyan negyven napos lelki méregtelenítés, melynek végén Istenhez kerülünk közelebb.

húsvéti böjt, elmélkedés
húsvéti böjt, elmélkedés

A hústól való tartózkodás nem önmagában tekinthető böjti cselekménynek. A hús fogyasztása az ókori, középkori ember számára ritka, ünnepi alkalomnak számított, vagyis az erről való lemondás valóban a bánat és az önmegtagadás kifejezőeszköze volt.

A modern ember nem csak a hústól való tartózkodással böjtölhet, hanem lemondhat például a dohányzásról, az édességről, a szórakozásról is, miközben nagyobb figyelmet fordít embertársai szükségleteire.

Nagyböjt – Ferenc pápa üzenete

Ferenc pápa nagyböjti üzenete szerint böjtölni annyit tesz, mint megváltoztatni magatartásunkat embertársainkkal és a teremtményekkel szemben.

Hamvazószerdán és a rákövetkező vasárnapon a katolikus hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával jelöli meg a pap, miközben hagyományosan ezt mondja: “Emlékezzél, ember porból vagy és porrá leszel!” vagy: “Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az evangéliumban!”

A nagyböjt alatti étkezés

A gabonák, kásák, főzelékek időszaka a mostani, így egészen változatos, vitaminban, ásványi anyagban gazdag, tartalmas étkezéseink lehetnek a böjti időszakban is.

A nagy húsevőknél ilyenkor természetesen jelentkezhetnek a szakemberek szerint elvonási tünetek, főleg ízben hiányozhatnak ezek az ételek, de ezt megfelelő fűszerezéssel kompenzálni lehet.

A dietetikusok arra is felhívják a figyelmet, hogy a fehérjét mindenképpen be kell vinni a szervezetbe, ha nem is hús formájában, például tejtermékek és tojás által.

Táplálkozzunk változatosan nagyböjt idején is:

Wellness Iránytű Facebook >>>

Legújabb cikkeink

almaecet hatása

Almaecet hatása

Az almaecet jótékony hatása szinte valamennyi betegségre kiterjed. Különösképpen jellemző az almaecet jótékony hatást gyakorolni a bőrre, hajra, testsúlyra, emésztésre, azaz a pattanásos bőrre, zsíros, korpás hajra, puffadásra, székrekedésre. Hogy még mindenre tud hatást gyakorolni? Olvasd el!

kovászos uborka recept

A legtutibb kovászos uborka recept

A kovászos uborka nemcsak azért iszonyú egészséges, mert nem esett át hőkezelésen, így tápértékéből sem veszített, hanem mert pre- és probiotikumokat tartalmaz. Ők pedig nagy barátaink, ha a bélflóra egyensúlyáról és immunrendszerünkről van szó. Legfinomabb kovászos uborkát receptünk segítségével készítheted el!

Ha tetszett cikkünk, megköszönjük, ha megosztod ismerőseiddel! :)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat