zöld tea fogyasztása
zöld tea fogyasztása

A zöld tea fogyasztása, vásárlása és tárolása

Adminisztrátor

A zöld tea fogyasztása: mint korábbi cikkeinkben is már említettük a zöld teában lévő katekin nevű antioxidáns pazar élettani hatást képes gyakorolni szervezetünkre. A zöld tea fogyasztásán túl még nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű teát vásároljunk és megfelelő módon is tároljuk azt, hogy minőségét minél tovább megőrizze.

Zöld tea hatása >>>

Zöld tea vásárlása – a frissesség ellenőrzése

A zöld tea frissessége azért is fontos, mert a tealevelek rendkívül érzékenyek a fényre, hőre és levegőre, és nem tárolhatók a polcokon hónapokig vagy évekig.

Az igazi, minimális feldolgozással készülő szálas zöld teát még a termelő teafarmján oxigénmentes, nitrogénnel töltött, vákuumcsomagolásba helyezik, így védve a leveleket az oxidációtól és a fénytől.

Ha ezt a csomagolást otthon felbontjuk, a tea a megfelelő tárolás mellett is maximum egy-másfél hónapig őrzi meg frissességét.

A szálas tea frissességét úgy lehet tesztelni, hogy ha az ujjaiddal szorosan összenyomod és érezned kell a friss zöld tea illata kellemesen friss és füves illatát.

A zöld tea tárolása

Ha azt szeretnéd, hogy a tea megőrizze frissességét és zamatát (legyen szó akár szálas vagy filteres teáról), akkor egyszerre csak kis mennyiségben (max. 50-100 grammos kiszerelésben) vásárolj belőle. A teát tárold eredeti csomagolásában és/vagy szorosan lezárt, fénytől és nedvességtől védett teatartó dobozban. A legjobb, ha a teát sötét, hűvös és száraz helyen tartod.

diamant hotel wellness

Nyerj wellnesshétvégét, ahol kedvedre ihatod a finom zöld teákat! 🙂

Nyereményjáték >>>

A zöld tea fogyasztása, elkészítése

Az elkészítéskor mindig kövesd az adott zöld tea csomagolásán lévő útmutatót, mivel az egyes teatípusoknál a használandó tealevelek mennyisége, a felöntési idő és a víz hőfoka eltérő.

Kiindulási alapként használj 1-2 teáskanál (3-5 g) szálas zöld teát 1-1,5 dl vízhez, a víz 60-80 fokos legyen, a felöntési idő pedig 30-60 másodperc.

Fontos tudni, hogy bár a fekete és oolong teák áztatásához magas hőfokú, forrásban lévő vizet használunk, a zöld tea felöntéséhez jóval alacsonyabb hőmérsékletű víz (60-80 °C) és kevesebb áztatási idő szükséges, különben a kapott ital íze kesernyés lesz. A legjobb módszer, ha a csaknem forráspontig hevített vizet hagyod visszahűlni kb. 60-80 fokra, mielőtt a tealevelekre öntenéd. Felöntés után a jó minőségű tealevelek a csésze aljára süllyednek, azonban nem árt, ha a tea kitöltésekor egy kisméretű szűrőt használsz (a japán/kínai teáskannák alapállapotban rendelkeznek ilyen szűrővel).

A zöld tea fogyasztása citrommal

A felöntött és leszűrt zöld teát fogyaszthatod önmagában, vagy adhatsz hozzá 1 teáskanál citromlevet. Ez nem csak azért jó ötlet, mert így egy kellemesen frissítő, citrusos aromájú italt kapsz, hanem azért is, mert a citromlében lévő C-vitamin a zöld tea egyik hatóanyagának, a katekinnek a felszívódását akár 13-szorosára képes növelni.

Ügyelj arra, hogy ne túl forró teába tedd a citromlevet, hagyd picit hűlni, mivel a citromlében lévő C-vitamin nagy része magas hő hatására egyszerűen megsemmisül.

Japán zöld tea fajtái >>>

További tippek – a zöld tea fogyasztása kapcsán:

A 1-2 teáskanál szálas teát keverj össze vékonyra szeletelt gyömbérrel és citrommal/fodormentával, majd öntsd fel 60-80 Celsius fokos vízzel. Áztatás után adj hozzá fejenként egy teáskanál mézet, majd keverd össze.

Keverj össze fele-fele arányban hideg zöld teát szabadon választott gyümölcslével (tipp: barack, ananász vagy papaya), majd édesítsd az így kapott italt fejenként egy teáskanál mézzel. Keverd jól össze, és öntsd az egészet egy jégkockákkal teli pohárba.

Wellness hétvége ajánlatok >>>

Hotel Diamant wellness Wellness akciók >>>

A zöld tea fogyasztása és a koffein

A zöld tea tartalmaz ugyan koffeint, de jóval kisebb mennyiségben, mint a kávé. A zöld tea tényleges koffeintartalma a tealevelek mennyiségétől, az áztatási idő hosszától és a felöntések számától függ. Például a legtöbb koffein a tealevelek első felöntésekor oldódik ki.

A zöld tea koffeintartalma 20-45 mg/230ml. Összehasonlításképpen: a főzött, szűrt kávé koffeintartalma 100-115 mg/190 ml

Mennyi koffeint visel el a szervezeted?

A koffeinbevitel napi ajánlott mértéke továbbra is komoly vitákat képez a szakértők között.

Napi 75 mg-nál kevesebb koffein még nem okoz különösebb mellékhatásokat. A gondok ott kezdődnek, ha valaki napi szinten több mint 200 milligramm koffeint visz be a szervezetébe.

Persze mindez a koffeinérzékenységtől is függ, ami mindegyikünknél más és más.

Ha érzékeny vagy a koffeinre, akkor inkább második felöntésből származó zöld teát fogyassz, mivel a koffein mintegy 80%-a az első felöntés után azonnal kioldódik a tealevelekből.

A zöld tea jótékony hatása különböző vegyületekkel

A teában lévő tanninok csökkenthetik az alábbi vegyületek felszívódását és hatékonyságát:

  • atropin
  • kodein
  • warfarin

Zöld tea káros hatása

A teában lévő koffein kölcsönhatásba léphet az alábbi vegyületekkel, és veszélyes mértékben felerősítheti azok hatását:

  • efedrin
  • pszeudoefedrin
  • teofillin
  • aminofillin

A zöld tea és a vas

Magas tannintartalmának köszönhetően a tea – beleértve a zöld teát is – korlátozhatja a vas felszívódását. Bár bizonyos esetekben ez a mellékhatás előnyös lehet, ha vashiányban szenvedsz vagy hajlamos vagy erre, akkor inkább kerüld a zöld tea fogyasztását.

A bors növeli az EGCG hatékonyságát

Szakértők szerint a fekete bors bioaktív összetevője, a piperin növeli a zöld tea aktív hatóanyagának, az EGCG-nek a szervezetben való felszívódását.

Ezért ha legközelebb zöld teát fogyasztasz bármilyen étel mellé (például leves, saláta, húsok), akkor ízlés szerint fűszerezd azt frissen őrült fekete borssal, mivel így fokozhatod az EGCG hatékonyságát.

Ezt is olvasd el:

Zöld tea hatása >>>

Gyógyulj és pihenj Hévízen! >>>

hotel fit hévíz
hotel fit hévíz

Legújabb cikkeink

Megosztások

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat