A-vitamin hatása
A-vitamin hatása

A-vitamin hatása – Mire jó az A-vitamin?

Adminisztrátor

A-vitamin hatása: Az A-vitamin jótékony hatását elsősorban a szemre, a csontokra és a bőrre fejti ki. A sárgarépalé fogyasztása például egészen meglepő javulást tud előidézni a bőrünkön, és nem hinnénk, de akár jelentősen is tud javítani a látásunkon. A-vitamin hiány esetén azonban komoly problémák is felléphetnek. A szem, a bőr és a nyálkahártya kiszáradásához vezethet és látásromlást eredményezhet. Fontos vitaminunk, érdemes rá odafigyelnünk és törekedni, hogy természetes táplálékkal vigyünk be minél többet a szervezetünkbe például frissen préselt sárgarépalé, hal és sötétzöld levelek fogyasztásával. Mindenképpen érdemes a biotermékeket előnyben részesíteni, hogy a növényvédő szermaradványokat és egyéb kemikáliákat elkerüljük.

A-vitamin napi szükséglet:

  • Nők: 800 mikrogramm
  • Férfiak: 1000 mikrogramm

A-vitamin hatása a szemre

Az A-vitamin biztosítja a retina (a szemideghártya) fényérzékenységét. C vitaminnal együtt csökkenti a szürkehályog kialakulásának esélyét.

A-vitamin hatása a csontokra

Nagy szerepe van a csontok és fogak egészséges fejlődésében és az embrionális fejlődésben, ezért gyermekek és várandós nők esetében különös figyelmet kíván a megfelelő mennyiségű A-vitamin bevitel. Kismamáknak különösen ügyelniük kell az A-vitamin fogyasztására, mivel mind hiánya, mind túl nagy mennyisége magzatkárosító hatású lehet!

A-vitamin hatása az immunrendszerre

Növeli az immunrendszer hatékonyságát, különösen a légúti fertőzésekkel szemben. Mivel az immunrendszer hatékonyságát fokozza, szedésével rövidebb idő alatt meggyógyulhatunk, ha betegek vagyunk.

A-vitamin hatása a bőrre

Segíti a pattanások eltüntetését, a bőr pigmentálódásának (barna foltosodás) megelőzését.

Igen hatásos a pattanások kezelésében.

A-vitamin hatása a pajzsmirigyre

Hozzájárul a túlműködő pajzsmirigy egészségének helyreállításához és a tüdőben jelentkező kóros levegőgyülem  /emphysema / megszüntetéséhez.

Az A-vitamin hiány tünetei

Az A-vitamin hiánya szemproblémákat, farkasvakságot, látászavart, szemszárazságot, könnymirigysorvadást, kötőhártya gyulladást valamint bőr- és nyálkahártya elváltozást (bőr kiszáradását, haj töredezését és hajhullást) okozhat. Gyermekeknél növekedési zavart is okozhat a csontosodási folyamat sérülése. Megnőhet a daganatok kialakulásának veszélye is.

Vitaminhiány esetén napi 1 sárgarépa fogyasztása megszünteti a farkasvakságot.

Mi tartalmaz sok A-vitamint?

Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek (tehát a máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak.

Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid típusú vegyület, a likopin nem bomlik A-vitaminra. Ezekből szervezetünk állítja elő az A-vitamint.

A-vitamin hatása
Mindennap érdemes 2-3 dl sárgarépalevet meginni!

Legfőbb A-vitamin források

  • a belsőségek (máj, vese, szív)
  • a tojássárgája
  • a tengeri halak
  •  a tej és tejtermékek
  •  és sötétzöld leveles zöldségek.

Provitaminokban (karotinok) gazdag zöldségek és gyümölcsök:

  • a sárgarépa
  • spenót
  • kelkáposzta
  • piroshúsú kaliforniai paprika
  • fodros kel
  • kelbimbó
  • fejes saláta
  • jégsaláta
  • zeller
  • brokkoli
  • sütőtök
  • paradicsom
  • pirospaprika
  • gyümölcsök közül:
  • kajszibarack
  • sárgadinnye

Az A-vitamin (retinol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:

  • sajtos, túrós sütemények: 5-50 μg
  • vaj, margarinféleségek: 250-650 μg
  • húsok, húsipari termékek: 0,3-70 μg
  • májak, májkészítmények: 1500-1600 μg
  • szív, vese és készítmények: 5-500 μg
  • halak: 10-60 μg
  • tej: 30-100 μg
  • tojás: 350-600 μg

Az A-provitamin (karotin formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:

  • gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: 0-1,5mg
  • száraztésztákban: 0-0,04mg
  • sajtos, túrós sütemények: 0mg
  • zöldség, gyümölcs: 0,1–12mg (felső érték a sárgarépa)
  • vaj, margarinféleségek: 0,2-0,5mg
  • húsok, húsipari termékek: nem jellemző
  • halak: 0,5–2mg
  • tej: 0,005-0,1mg
  • tojás: 0,5-1,2mg

Fontos tudni, hogy a karotinoidok a zöldségek és gyümölcsök festékanyagában található. Felszívódási arányuk sokkal kisebb, mint a kész A-vitaminé, ezért természetes formában többre van szükség belőlük. A paradicsom és a sárgarépa felszívódási arányán lényegesen tudunk javítani, ha párolt formában fogyasszuk el azokat. Így mintegy 30-50 %-ban hasznosulnak.

A-vitamin kapcsolata más vitaminokkal és ásványi anyagokkal:

  • Az A-vitamin megfelelő hasznosulásához szükséges zsiradékot fogyasztani
  • Rosszul épül be az A-vitamin májbetegség pajzsmirigy betegség, cinkhiány esetén vagy kevés állati eredetű fehérje fogyasztása esetén
  • Az A-vitamin javítja a vas elszívódását.
  • Megvédi továbbá a C-vitamint az oxidáció ellen.
  • A koleszterinszintet csökkentő gyógyszert szedőknek viszont ajánlott az A–vitamin kiegészítés.
  • Ne vegyük be többszörösen telítetlen zsírsavakkal együtt, mert csökkentik egymás hatását.

Hotel Diamant

Legújabb cikkeink

Megosztások

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat