A-vitamin hatása
Mindennap érdemes 2-3 dl sárgarépalevet meginni!

A mindent (is) tudó sárgarépalé

Adminisztrátor

Szerkesztő

Megosztások

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Sárgarépalé: Zöldségféléink közül a sárgarépa az egyik legközkedveltebb. Fogyaszthatjuk főve, sülve, párolva, de leghatásosabb nyersen a sárgarépa kipréselt levét fogyasztani. Napi egy pohár sárgarépalé fogyasztása a szervezetünk számára elképesztő regenerálódást tesz lehetővé, különösen a lassú préseléssel készült és az azonnal (max. 20 percen belül) elfogyasztásra kerülő lé. Szinte nincs olyan betegség, amire nem ad a sárgarépalé enyhülést.

Mit tartalmaz a sárgarépalé? Sárgarépalé vitamintartalma

A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, karotint, sót, A-, B-, C-,E-, G- és K-vitaminokat. A legtöbb benne az A-vitamin elő vitaminja, a karotin, ami zsírban oldódik. Éppen ezért annak, aki diétázik, és kevés zsiradékot visz be a szervezetébe, érdemes egy kanál lenmagolajat magában vagy salátával elfogyasztania a sárgarépalé előtt.

Itt olvashatsz részletesen az A-vitamin fontosságáról: A-vitamin >>>

Ne pucold meg a sárgarépát!

A sárgarépában a tápanyagok nagyobb koncentrátumban a héjhoz közel találhatók, éppen ezért javasolt a biorépa vásárlása, melyet csak (az új burgonyához hasonlóan) csak megdörzsöljük az erre a célra kialakított kesztyűvel vagy zöldségtisztító kefével.

A sárgarépalé mindenre (is) jó! Nem viccelek!

Sárgarépalé a fogakra:

segít megőrizni a fogak jó állapotát és a csontok szerkezetét.

Sárgarépalé az emésztésre:

  • étvágyserkentő,
  • mézzel keverve kitűnő fertőtlenítő, sebgyógyító, jól kezelhető vele a szájnyálkahártya elváltozásai,
  • megszünteti a gyomorsavtúltengést és a gyomorégést,
  • tisztítja a bélrendszert, jótékonyan hat székrekedés esetén,
  • segít a bélférgek hajtásában
  • kihajtja a belekből a rossz felszívódásért felelős, rothadást okozó baktériumokat.

Sárgarépalé a látásra:

megakadályozza a szembetegségeket, véd a farkasvakság (szürkületi vakság) ellen. A sárgarépában három fontos tápanyag is van – béta-karotin, lutein, zeaxantin –, amelyek jelentősen védik a szem egészségét. Például béta-karotin nélkül szemészeti rendellenességek léphetnek fel, beleértve a makuladegenerációt, sőt még a vakságot is. A lutein és a zeaxantin pedig az életkorral összefüggő látásvesztés kockázatának csökkentésére törekszik.

Sárgarépalé asztmára:

csökkenti a mandulák, orrmelléküregek és a légutak gyulladását, ezáltal tisztítja azokat, köptető hatású a tüdőbetegségben, asztmában szenvedők számára.

Sárgarépalé inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén:

erősíti a hasnyálmirigyet, hosszútávú fogyasztása csökkenti az inzulinrezisztenciát és a cukorbetegséget enyhíti.

Sárgarépalé immunerősítésre, méregtelenítésre:

  • erősíti az immunrendszert, növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet,
  • regenerálja a májat betegségek után,
  • utolérhetetlen erősítő és vitalizáló hatással bír.

Sárgarépalé szív – és érrendszeri problémákra, magas vérnyomásra:

  • rendszeres fogyasztásával kezelhető a magas vérnyomás, az érelmeszesedés.
  • A sárgarépalé csökkenti a koleszterinszintet. A sárgarépa káliumot is tartalmaz, ami segít a szervezetben lévő nátriumszint csökkentésében, így a sárgarépa elősegíti az alacsonyabb koleszterinszintet és az alacsonyabb vérnyomást.

zöld tea jótékony hatásaA zöld tea is egy igazi szuperital. Jótékonyan hat a szív- és érrendszeri problémákra. Itt olvashatod részletesen a jótékony hatásait: Zöld tea hatása >>>

Sárgarépalé bőr betegségek ellen:

jótékonyan hat száraz bőr vagy egyéb bőr problémák esetén, például kiütéseket is kezelhetünk általa.

Sárgarépalé ízületi betegségek, köszvény esetén:

csökkenti az ízületi fájdalmakat. A sárgarépalé egészséges diuretikumként ismert, hiszen segít a felesleges húgysav és epe eltávolításában, miközben segít a vesék egészségesen és tisztán tartásában.

Sárgarépalé a csontokra:

Csecsemők és kisgyerekek és idősebbek esetében fokozott figyelmet érdemel a sárgarépalé fogyasztás, mert a csontok fejlődésében és csontok rugalmasságának fenntartásában nagy szerepet játszik. Naponta fél liter répalének az elfogyasztása hatásosabb,mint 15 kg kalcium tabletta. Ajánlott a terhes anyáknak, valamint a szoptatós kismamáknak is napi szinten fogyasztani a sárgarépa levét.

wellness iránytű logó Ha szeretsz játszani, itt megtalálod kedvelt nyereményjátékunkat, a Keresd a logót! játékot! Wellnesshétvégét nyerhetsz! Keresd a logót nyereményjáték >>>

Sárgarépalé meddőség esetén:

A meddőség egyik oka többek között az olyan élelmiszerek hosszú távú fogyasztása, amelyekben a vitális anyagok, különösen az enzimek főzés vagy pasztörizálás következtében elpusztulnak. Ezért nagyon fontos a nyers sárgarépalé fogyasztása.

Sárgarépalé autoimmunbetegségek esetén:

önpusztító betegségek sikeresen gyógyíthatók sárgarépa lével, mert savtalanítja a vért.

Sárgarépalé a daganatos betegségek, a rák ellen:

Legfontosabb tulajdonsága hogy daganatos betegeken is sokat tud segíteni, mivel az immunrendszert helyreállításában igen nagy szerepet tud játszani. Az immunrendszer pedig a káros sejtek elburjánzásának visszaszorításában tud hatékony lenni.

Naponta érdemes a sárgarépa levet fogyasztani, daganatos betegségek esetén különösképp!

Mint egy igazi csoda úgy működik a sárgarépa a gyógyulásnál, a fekélyek felszívódásánál és kitűnő segítséget jelent a rák esetében is. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy megfelelően kifacsarjuk a lét és eltávolítsuk az étrendünkből minden koncentrált keményítőt, lisztet és cukrot tartalmazó terméket. Ezzel párhuzamban azt is kimutatták, hogy a hosszú távú gyűlölet, félelem, harag és stressz szorosan összefügg fekélyek és a rák kialakulásával. Ezeket az érzelmeket is igyekezni kell kiiktatni az életünkből.

Sok sárgarépa fogyasztása a bőr sárgulását okozza – Ez gond?

A bél- és májbetegségek oka gyakran azoknak az ásványi anyagoknak a hiánya, amelyeket a sárgarépa tartalmaz. Figyelemreméltó tisztulás mehet végbe a májban és oldódnak fel májban lévő anyagok. Ezek az anyagok gyakran olyan mennyiségben oldódnak fel, hogy a belek és a húgyutak ezt a folyamatot már nem képesek kezelni. Ezért átirányulnak a nyirokba, hogy a pórusokon keresztül távozzanak a szervezetünkből. A kibocsájtott anyagok narancs vagy sárga színűek. Távozásuk során a bőrünk elszíneződhet. Ha ez az elszíneződés megnyilvánul a sárgarépalé vagy más lé fogyasztása után, az azt jelenti, hogy a májunk a kellő tisztuláson megy keresztül. A bőrön sem a sárgarépalé, sem a karotin nem hatol át, így ez az elszíneződés annyira meg lett szűrve, hogy már nem tartalmaz semmiféle festékanyagot. Sem a cékla festékanyaga nem jut be a bőrbe, és nem festi vörösre, ugyanúgy ahogy a salátákban és zöld növényekben lévő klorofill sem festi a bőrünket zöldre.

Mindenesetre jobb, ha egészséges és bársonyos a bőrünk, annak ellenére, hogy kissé sárgarépa árnyalatú, mint a sápadt arc, amelyen a mitesszerek és egyéb bőrhibák jelzik a szervezet rossz egészségi állapotát. Ne aggódjunk a bőrünk színezettsége miatt, ez később eltűnik. Örüljünk inkább annak, hogy a sárgarépalé ivással megkezdődött a rossz májfunció kezelése, amely így megakadályozza a máj nagyobb károsodását. A bőr elszíneződését enyhíthetjük azzal, ha lassítjuk a tisztulási folyamatot és másfajta leveket is fogyasztunk vagy azokat keverjük a sárgarépalével.

A sárgarépalevet korlátlanul lehet fogyasztani fél litertől akár két literig is.

3dl sárgarépa tartalmaz:

  • 120Kcal
  • 3 gramm fehérje
  • 0,6 gramm zsír
  • 25,5 gramm szénhidrát (ebből 11,7 gramm cukor)
  • 2,4 gramm rost
  • 198 gramm nátrium
  • Glikémiás index: 43


Lassú fordulatszámú présgéppel a gyógyulásért!

Mindenképpen érdemes egy lassú préselésű gépbe fektetni, mert nemcsak olcsóbban juthatunk gyümölcs- és zöldséglevekhez, mintha a boltban vásárolnánk, de a lassú préselés miatt a nagyon értékes enzimek is megmaradnak, nem pusztulnak el. De a frissen elkészült levek esetében is ügyelni kell arra, hogy 20 percen belül elfogyasszuk a leveket különben azok nagy része elpusztul és feleslegesen fáradoztunk. A bolti répalevek éppen ezért poros nyomába sem érnek az otthoni frissen préselt leveknek.

sárgarépalé
Hurom lassú présgép – a legjobb befektetés az egészségedbe!



Legújabb cikkeink

Megosztások

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on tumblr
Tumblr

Felhasználási Feltételek | Adatkezelési Tájékoztató | Támogatóink | Impresszum | Médiaajánlat